Förtätning. Bort mot grannens gula hus kommer de två Attefallshusen placeras. Foto: Lotten Engbom

Attefallshus bli borätter i Bromma: "Sex bostäder i stället för en, det är som ett kinderägg"

25 kvadratmeter stora Attefallshus som bostadsrätter, det är kanske så framtidens Bromma kommer att se ut. I Bromma Kyrka säljs snart de första.

  • Publicerad 16:03, 16 sep 2015

Sex bostäder i stället för en, det är som ett kinderägg. Då skulle vi snabbt vara undan bostadsbristen i Bromma Kyrka

På Bergenhielmsvägen 10 A i Bromma Kyrka står två byggnader med två parhus i varje. I oktober kommer också två Attefallshus komma upp.

Kenta Sjögren på Svanberg och Sjögren Bygg som bygger husen finns det få områden i Bromma som man får bygga Attefallshus på utan bygglov.

– Du får inte göra det i bland annat Ålsten, Ängby, Stora Mossen, Nockeby, Smedslätten, Äppelviken, Bällsta, Ulfsunda. Det är gamla trädgårdsstäder som är skyddat från Attefallshus. Men man kan söka bygglov för det.

– Det är egentligen bara i Bromma Kyrka det är bygglovsbefriat. Det är så jävla eländig bebyggelse där. Visst är det fint, men det är så jäkla fula hus. Det fanns ingen tanke bakom när man byggde Bromma Kyrka, säger Kenta Sjögren.

Yteffektiva hus

Attefallshusen kommer att byggas i modern stil med högt i tak. Husen är på 33 kvadratmeter, med ett loft inräknat och de uppfyller samma krav som vanliga hus.

Tomten där Attefallshusen ska stå är på cirka 1 300 kvadratmeter och två parhus och två Attefallshus blir sex bostäder totalt.

– Sex bostäder i stället för en, det är som ett kinderägg. Då skulle vi snabbt vara undan bostadsbristen i Bromma Kyrka, säger Kenta Sjögren.

Men alla ser inte de sex nya bostäderna som något positivt.

– Det är väl inte direkt jättekul. Hade någon smält upp det bredvid vår tomt hade jag verkligen inte blivit glad, säger en granne som vill vara anonym.

– Men jag kan tänka mig att det är attraktivt. I stället för en lägenhet får du ett litet hus i ett bra område, där du kanske inte skulle haft råd med en villa.

Nästan två miljoner

Attefallshusen kommer att säljas som bostadsrätter och utgångspriset är 1 850 000 kronor.

Trots att villaägare nu har chansen att själva bygga ett Attefallshus och sälja tror inte grannen att det blir vanligt.

– Man vill ha sin trädgård, inte folk för nära inpå sig. Annars hade man lika gärna kunnat skaffa ett radhus eller en bostadsrätt.

– Om fler skulle göra det skulle det förändra vårt område. Det här är ett villaområde, det är inte ett lägenhetsområde man vill att det ska bli, säger den anonyma grannen.

Kenta Sjögren tycker dock att det är ett bra sätt för att lösa bostadsbristen.

– Alla förtätningar som gör det enklare för unga människor att komma ut på marknaden är bra. Vi har bostadskris överallt. Bromma är så attraktivt att det inte finns plats att bygga mycket mer. Det är ordning och reda här, det är det folk betalar för.

Attefallshusen

De är 25 kvadratmeter stora, plus ett loft på åtta kvadratmeter.

Till huset hör en ungefär 15 kvadratmeter stor uteplats.

Byggstarten sker i oktober och inflyttning väntas ske kring jul i år.

Utgångspriset är 1 850 000 kronor och husen säljs av mäklarfirman Balders Ädelmarks.

Visa merVisa mindre