Kråka vid Ånghästparken på Södermalm där flera av attackerna har rapporterats ifrån. Bilden är tagen tidigare år. Foto: Mostphotos

Attackkråkorna på Söder slår till igen

Flera kråkattacker vid Rosenlundsgatan på Södermalm har rapporterats under de senaste veckorna.

  • Publicerad 10:20, 28 maj 2020

Så gott som varje vår kommer rapporterna om dem – de aggressiva kråkorna på Södermalm.

Nu har det börjat igen.

Polisen ingrep under onsdagen mot ett aggressivt kråkpar vars unge ramlat från sitt bo och börjat hacka på de människor som kom i närheten. Tre personer uppges ha börjat blöda och en person fick uppsöka sjukhus.

– Den fällde en brevbärare på cykel, följde efter en sköterska som sprang in till Mariaenheten och en dam som var den som åkte till sjukhus hade sett att den attackerat flera andra, säger Victor Adolphson, Södermalmspolis.

Attackkråkan är tillbaka på Södermalm

Polisen valde att tillkalla viltvårdare efter att kråkornas attacker inte verkade avstanna.

– De var först upptagna med att ta bort ett rådjur från Folkungagatan, hur den nu kom dit. Sen kom de och tog kråkungen till djurakuten. Den var rätt stor, på vippen att flyga, vilket den kanske försökte med när den ramlade ner, säger Victor Adolphson.

Enligt Victor Adolphson är attackerna något som pågått länge, en av hans kollegor hade blivit attackerad bara några dagar innan den anmälda attacken, men han är osäker på om de skulle röra sig om samma kråkor som StockholmDirekt rapporterat om tidigare år.

– Det här handlar nog om föräldrainstinkt och de borde lugna ner sig när ungen är borta, säger han.

"Den hoppade först på mitt huvud"

Cajsa Västman är en av de som har attackerats av kråkorna i området.

– Jag var på väg till bussen och blev påhoppad bakifrån. Jag vände mig om och där var en ilsken kråka. Den hoppade först på mitt huvud där jag fick ett sår som blödde, sedan attackerade den mig i ryggen och till sist på benet.

Cajsa sprang sedan till andra sidan gatan och lyckades undkomma kråkan.

– Jag blev chockad och förvånad. Det var en sjuk upplevelse. Jag skrattade jättemycket, men det är såklart inte kul för de personer som faktiskt blev skadade. Man har ju hört om attackkråkan men inte riktigt trott på den förrän nu, säger Cajsa.

Attackkråkan tillbaka – angrep förskollärare

Efter protester: Attack-kråkan på Söder får leva