Kråkattacken. Emelie "Ollon" Olsson, 26, blev attackerad av den nu ökända kråkan vid Ånghästparken på Södermalm när hon var på väg till jobbet. Foto: Sacharias Källdén/Privat

Attackkråkan tillbaka – angrep förskollärare

I flera år har kråkan vid Södra station varit aggressiv mot människor. Senaste veckan har den varit framme igen, och bland annat greppat tag i nacken på en i personalen på en förskola – vars utegård ligger i parken där kråkan härjar.

  • Publicerad 19:30, 7 maj 2019

Det var under den vanliga morgonpromenaden på bron över Ånghästparken på väg mot Tanto under torsdagen, som 26-åriga Emelie Ollon Olsson såg en kråka som satt på ett räcke och tittade på henne med ilsken blick.

– Den tittade skeptiskt på mig och flög sedan rakt mot mig och rafsade i håret. Jag skrek och kollade om någon såg vad som hände, men det här var ju 06.30 på morgonen så ingen var där, berättar Emelie.

"Kändes som en mänsklig hand"

Eftersom hon var oskadd fortsatte hon att gå, med musik pumpandes i hörlurarna – när hon efter ungefär femtio meter kände hur vassa naglar borrade sig ned genom håret och greppade tag om skalpen.

– Det kändes som en mänsklig hand, men det var kråkan som hade följt efter mig. Jag blev livrädd, det känns läskigt att gå den här vägen nu. Man undrar också hur fågeln mår mentalt, den kanske är traumatiserad på något sätt?

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Emelie är inte den första som drabbats av kråkan. StockholmDirekt har tidigare rapporterat om attackkråkan på Söder, som gett sig på flanörer kring Södra station i flera år. Och under tisdagsmorgonen var det dags igen. Denna gång gick kråkan till attack mot personalen på förskolan Orion, som har sin uteplats precis intill parken.

– Den attackerade min kollega i nacken. Förra året var den också här, det känns jätteobehagligt faktiskt, säger föreskoleläraren Sara, som nu hoppas att staden ska lösa problemet.

Ska skjutas

Det ska de också. Tommy Tuvunger, skadedjurssamordnare på stadsmiljöavdelningen, meddelar att stadens viltvårdare nu kommer få i uppgift att skjuta kråkan någon gång nästa vecka.

– Nu har den gått över gränsen. När det blir en fråga om barns säkerhet återstår inget annat än att avliva den.

Kan man inte bara flytta kråkans bo istället?

– Att använda skylift och flytta ett fågelbo, det kommer ändå inte hjälpa när det handlar om ett vilt djur. De följer inte med bara för att man flyttar deras hem, säger Tommy Tuvunger.

Emelie var på väg till jobbet när hon såg kråkan sitta på bron här till vänster om henne. "Den tittade skeptiskt på mig, sen flög den rakt mot mig". Foto: Sacharias Källdén

Den skyldige. Den här bilden på attackkråkan tog Södermalmsbon Hans von Zeipel i april förra året, strax innan den gick till attack. Foto: Hans von Zeipel

Men Johan Lind, docent i etologi på Stockholms Universitet och expert på djurs beteenden, avfärdar resonemanget.

–  Hur farlig är fågeln? Inte alls. Den skyddar sina barn så här års, och gör det på det sätt den har lärt sig är mest effektivt, smyga sig på och överraska, gärna bakifrån. Men ingen har hittills kommit till skada, och det är osannolikt att någon blir skadad.

Men den skrämmer ju människor?

– Jag har respekt för att folk blir rädda, men nog kan vi väl samexistera med en fågel som försvarar sina ungar. Jag blir trött på att den omedelbara reaktionen är att vi ska döda djur baserat på rädsla istället för fakta. Lejon kan vara farliga för människor, inte kråkor. Det är bättre om vi lär oss, och våra barn, hur fåglar fungerar så att vi inte blir rädda för naturen.

Därför tar Farstaduvorna tuben

Enligt Johan Lind vore det bättre om de som är rädda för att vistas kring parken helt enkelt höll upp näven eller ett paraply, eftersom fåglar attackerar mot den högsta punkten.

Här vid Ånghästparken, söder om Maria Bangata mellan Rosenlundsgatan och Ringvägen, håller kråkan till enligt vittnen. Foto: Sacharias Källdén