Till förvaltningen kommer Spånga-Tenstaborna bland annat för att registrera faderskap, söka förskoleplats, försörjningsstöd eller äldreboende. "Ett nedstängt förvaltningshus skulle få förödande konsekvenser för väldigt många, det får inte hända", säger stadsdelsdirektören Per Kjellander. Foto: Mikael Andersson

Attacker mot kommunen skakar Spånga-Tensta

Fem attacker inom loppet av tre veckor har skett i Spånga-Tensta, minst fyra var direkt riktade mot kommunala verksamheter. Stadsdelsdirektör Per Kjellander efterlyser nu en kraftsamling, både från myndigheter och politiskt håll.

  • Publicerad 11:33, 27 sep 2018

För mig är det obegripligt att samhället i stort inte agerar starkare och mer kraftfullt

Brinnande bildäck slängdes in i förvaltningshuset, en bil sattes i brand och förstörde den scen som hade byggts upp inför en ungdomsfestival och flera skott avlossades mot sociala insatsgruppens kontor.

På tre veckor har fem attacker skett mot kommunala verksamheter i Spånga-Tensta (se faktaruta).

Per Kjellander, stadsdelsdirektör, och flera med honom, har jobbat i ett sedan dess.

Arbetet på förvaltningshuset har handlat mycket om logistik – att bygga en tillfällig reception, lösa arbetsplatser för anställda som just nu inte kan sitta vid sina vanliga skrivbord. Och om att hålla igång verksamheten.

Han tror inte att den senaste tidens händelser är någon slump.

– Attackerna är större än Spånga-Tensta, större än Stockholms stad. Det är ett angrepp på samhället. Parallellt pågår ett aktivt ifrågasättande av det vi gör på stadsdelsförvaltningen. Alla förändringar möter våldsamt motstånd. Jag får "rekommendationer" och "tips" på hur jag borde agera. Inte hot men anonyma påtryckningar. Det finns krafter som inte gillar det vi gör, säger Per Kjellander.

Falska rykten

Ett exempel var när projektet Ortens verklighet, som hjälper unga före detta kriminella att inte återfalla i brott, flyttades från sociala insatsgruppen till preventionsenheten. En teknikalitet, men som ledde till rykten om att verksamheten skulle läggas ner, och protester.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Och nyligen försökte någon hacka sig in i stadsdelens mailsystem och göra ett massutskick till alla anställda med beskyllningar och ifrågasättanden.

– Det misslyckades som tur var. Som enskild händelse är det ingen stor sak, men sammantaget så blir det stort, säger Per Kjellander.

Han är frustrerad över att de senaste veckornas händelser inte har fått större uppmärksamhet.

– Jag är arg faktiskt, för mig är det obegripligt att samhället i stort inte agerar starkare och mer kraftfullt. Hade samma sak hänt någon annanstans, säg i Örebro, är jag övertygad om att det skulle uppmärksammas från både rikspolitiker och ledande företrädare för myndigheter. Det är kanske kontroversiellt att tycka det, men det är min upplevelse, säger han.

Hela Spånga-Tenstas förvaltningshus i Lunda tvingades saneras efter att någon slängde in brinnande bildäck i huset 28 augusti. Delar av huset är fortfarande avstängt. Foto: Mikael Andersson

"Vi har redan idag svårt att rekrytera personal till Spånga-Tensta och nu är risken stor att det att bli ännu svårare", säger Per Kjellander, stadsdelsdirektör. Foto: Mikael Andersson

Vill ha stöd

Per Kjellander efterlyser en kraftsamling.

– Vi behöver stöd från hela samhället. Att man sätter ner foten och säger "detta är inte okej". Vi måste jobba emot de här krafterna i både ord och handling, säger han.

Han tycker att den lokala polisen ser problematiken och beskriver dem som ett bra stöd.

Niclas Andersson är lokalpolischef i polisområde Rinkeby, som även Spånga-Tensta tillhör.

– Vi ser oerhört allvarligt på de här händelserna och prioriterar dem högt. Vi vet inte vilka som ligger bakom men har valt att utreda samtliga attacker på samma ställe, så att vi inte missar någon information. Men innan vi har någon gärningsman är det svårt att spekulera i motiv, säger Niclas Andersson.

Han delar delvis Per Kjellanders beskrivning av att det varit märkligt tyst om händelserna.

– Folk går inte man ur huse för att försvara stadsdelen precis. Jag tror att media till viss del bidrar till det, vi har fått ganska få frågor i arbetet med detta, säger han.

Oro för personalflykt

StockholmDirekt har sökt finansborgarrådet Karin Wanngård (S) för en intervju men får svaret att det inte finns tid. I en kommentar via mejl beskriver Karin Wanngård attackerna som "fullständigt förkastliga".

– Jag delar den frustration som finns i Spånga-Tensta och kan förstå känslan av att det som hänt inte fått tillräckligt stor uppmärksamhet, skriver hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

​Hon betonar samtidigt att att staden har satt in extra resurser.

– Vi har en beredskapsplan på stadsdelsnivå som alltid sätts in vid den här typen av situationer. Dessutom har staden centralt följt utvecklingen, genomfört säkerhets- och trygghetsskapande åtgärder vid varje enskild händelse samt erbjudit övrig praktisk hjälp med lokaler och annat, skriver Karin Wanngård.

På förvaltningshuset i Lunda hoppas Per Kjellander att han och hans medarbetare nu får ro att jobba på som vanligt. Men det finns en oro för personalflykt från stadsdelen, vilket han även lyfte till de lokala politikerna under förra veckans nämndsammanträde.

– Vi har redan idag svårt att rekrytera personal till Spånga-Tensta och nu är risken stor att det att bli ännu svårare. Det är en del som har sagt att de överväger att lämna. Vi behöver vara en attraktiv arbetsgivare men jag vet inte hur vi ska vara det i det här läget. Det är något vi får arbeta vidare med, säger Per Kjellander.

Detta har hänt

28 augusti. Någon slänger in brinnande bildäck på medborgarkontoret i Tensta och i förvaltningshuset på Fagerstagatan 15 i Lunda. Den första släcktes snabbt men i Lunda har hela huset behövt saneras. Entréplan och reception är fortfarande avstängt.

1 september. Musikfestivalen Gädca, som traditionsenligt hölls i Spånga by samma dag som Tensta marknad, höll på att inte bli av i år. Scenen förstördes natten innan genom att någon tände eld på en bil som körts fram till scenen. Arrangörsgruppen, med bland annat stadsdelsförvaltningen, lyckades dock genomföra festivalen genom att få dit en ny scen.

18 och 19 september. Sociala insatsgruppens kontor i Tensta är tills vidare stängt. Förra veckan attackerades lokalen två nätter i rad: först krossades alla rutor, sedan sköt någon flera skott mot fasaden. Personalen arbetar tills vidare från en annan plats.

Det finns ingen misstänkt för något av brotten.

Visa merVisa mindre