Attack på träd i Täby – 56 träd fällda utan lov

Mellan villor och Rönningesjön har cirka 500 träd sågats ner i omgångar under 17 års tid och nyligen skedde det igen. Både fastighetsägareföreningen i Gribbylund och kommunen står handfallna.

  • Publicerad 17:09, 31 jan 2018

För 17 år sedan skedde den första olovliga trädfällningen nedanför Badparksvägen i Gribbylund, ner mot Rönningesjön, och under åren har träd tagits ner i omgångar.

2014 skedde den största trädfällningen då 137 träd helt plötsligt hade sågats ned.

– Polisen gjorde en väldigt stor insats, tog det på allvar och förhörde nästan alla på gatan. Men de kom inte fram till något, det är ju svårt, säger Lars-Erik Andersson, ordförande i Gribbylunds fastighetsägareförening.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det sker säkerligen på natten, med handsåg. Har du en vass såg är det inte många tag.

Efter 2014 var det lugnt ett tag, men i december förra året skedde det igen – omkring 56 träd fälldes utan lov. Vem som gjort detta är oklart men Lars-Erik Andersson och styrelsemedlemmen Anders Forsman i samma förening är övertygad om att bristen på sjöutsikt ligger bakom.

– Vi är nere på sandlådenivå. "Den ena grannen har sjöutsikt, då vill jag också ha det", säger Anders Forsman, även han med i föreningen.

"En generation att återställa"

Trädfällningen har skett både på kommunens och fastighetsägareföreningens mark.

– Det är bedrövligt. Det var på väg att bli en väldigt fin lövskog här. Nu tar det en generation att återställa, säger Lars-Erik Andersson.

De får många mejl och frågor och menar att det hela är något som skapar mycket frustration.

– Det är hemskt. 2014 stod det folk här i omgångar och grät. Det här är att våldföra sig inte bara på naturen utan även på de som går här. Det är ett av Täbys finaste rekreationsområden, säger Anders Forsman.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi har inte så mycket möjligheter att påverka, så det är lite uppgivenhet. Men det är bedrövligt att folk tar sig rätten att avverka på annans mark, säger Lars-Erik Andersson.

Joachim Quiding, samhällsutvecklingschef på Täby kommun, förkunnar att kommunen inte heller är glada över det som skett med träden.

– Vi har polisanmält det också. Trots att det här ligger nära tätbebyggt område och finns det grannar runtomkring så finns det vissa personer som gör det ändå, säger han.

– Det här är rent sabotage.

Ska återställa ytan

Han poängterar att de trots allt inte vet vem eller vilka som huggit ner träden.

– Men det är inte acceptabelt och vi kommer att återställa ytan och plantera nya träd. Det är väldigt tråkigt för det går skattepengar till det, i stället för att låta den befintliga skogen vara. Det blir både mer kostnader och det ser fult ut, säger Joachim Quiding och fortsätter:

– Att plantera nya träd kostar en del. Vi vill inte heller ta de minsta träden, för vi vill gärna få upp dem så snart som möjligt.

Vad kan kommunen göra?

– Vi har ett bra samarbete med Gribbylunds fastighetsägareförening. Mer än så kan vi inte göra. Men jag tror att de flesta vill ha den här skogen kvar.

2014 pratades det om att sätta upp ett staket?

– Ja, ett plank var det nog planerat. Men det är inte aktuellt just nu. Vi vill att det ska vara ett naturområde. Nu blir det återplantering av skog, säger Joachim Quiding.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Gillar inte. Anders Forsman och Lars-Erik Andersson är bedrövade.