Det jättelika kontorshuset förändrar intrycket av området som är porten in till centrala Stockholm, från E4. Foto: Läsarbild White Arkitekter/Stockholms stad

Åtta våningar högt kontorshus planeras vid Brunnsviken

Ett böljande kontorshus, upp till åtta våningar högt, planeras i östra Hagastaden, vid porten till centrala Stockholm. Byggherre är Atrium Ljungberg, som nu presenterar visionsbilder.

  • Publicerad 17:02, 15 sep 2020

Bilderna visar en avlång, böljande byggnad där olika nivåer spelar mot varandra. De högsta delarna är åtta våningar höga. Överallt är det gott om fönster – 40 procent mer än i en traditionellt utformad byggnad, enligt Fastighetsvärlden som nyligen skrev om projektet. Tanken är att så många som möjligt som jobbar i huset ska få utsikt över Brunnsviken och Hagaparken.

Dessutom hoppas man att den annorlunda byggnaden ska tillföra området nya värden.

Kontorshuset sett från Hagaparken. Illustration: 3XN

– Att tillsammans med Stockholms stad få vara med och utveckla ett område som överbygger och suddar ut den mur som järnväg och motorväg tidigare utgjorde mellan Hagastaden, Solna och Brunnsviken är ett idealiskt projekt för oss, säger Mikael Wilhelmsson, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg till Fastighetsvärlden.

Planen är att kontorshuset, med 24 000 kvadratmeter lokaler, ska börja byggas 2024.

Atrium Ljungberg har arbetat fram utformningen tillsammans med 3XN architects. Utöver kontor ska huset rymma restaurang, kafé och annan service. Det blir också två torg ut mot vattnet. En ramp längs fasaden ska förkorta promenadvägen från Karolinska till Brunnsviken och Norrtull.

Den planerade byggnaden, med Stallmästaregården mittemot. Illustration: 3XN

Huset planeras ligga mitt emot Stallmästaregården, byggd på 1700-talet. Den gula träbyggnaden blir en dvärg intill sin nya granne. Det är inte uppskattat av alla. Mitt i har tidigare skrivit om den kritik som riktats mot exploateringen av området. I våras startade Hagauppropet i protest mot att nationalstadsparken naggas i kanten och mot att stora projekt genomförs i dess närhet.

De startar upprop för att rädda Haga-Brunnsviken från byggen

Ett ny detaljplan arbetas nu fram av Stockholms stad, i det område där kontorshuset ska byggas.