Björn Lindforss (M), ordförande i Järfällahus, om den nya satsningen bland deras bostadsområden. Foto: Mikael Andersson/Press

Åtta nya värdar ska hålla ordning

Renare, snyggare och tryggare. Och ett definitivt slut på röriga soprum. Järfällahus satsar på åtta nya värdar som ska hålla ordning i områdena.

  • Publicerad 14:44, 6 apr 2021

Det har inte varit anarki, men det har stundtals varit ett stort problem.

De styrande politikerna i Järfälla har tryggheten som ett av sina viktigaste vallöften.

Sedan 2019 har kommunen arbetat efter ett 77-punktsprogram för ökad trygghet.

Järfällahus och kommunen har beslutat att anställa fler trygghetsvärdar och så kallade miljövärdar.

– Det här är inget tillfälligt projekt utan en permanent förändring. Vi vill ha färre människor inne på kontoret och fler ute hos hyresgästerna, säger Björn Lindforss (M), ordförande i Järfällahus.

Ett problem

Miljövärdarnas uppdrag är att se till att det är rent och snyggt i exempelvis soprum. Röriga soprum har nämligen varit ett problem i flera hyreshus.

– Det har inte varit anarki, men det har stundtals varit ett stort problem. Och är det inte ordning så drar det till sig råttor. Det har också hänt att någon har blockerat ett soprum med en säng vilket har gjort att sophämtarna inte ens vill gå in där.

Ska själva bo i området

Hyresgästerna ska helt enkelt uppleva att det hålls efter bättre och är renare och snyggare. Inga vildvuxna buskar, trasiga lampor eller klotter som blir kvar för länge.

– Vi vill även att hyresgästerna ska känna att det är lättare att ta kontakt med Järfällahus när man ser vår personal ute i bostadsområdena.

Kommunen har sedan tidigare haft trygghetsvärdar, tanken är att Järfällahus tar några därifrån men även anställer flera.

Omkring ytterligare åtta värdar ska det bli.

– Ambitionen är att de nya vi tar in bor i områdena. Forskning visar att man är mer mån om att ta hand om ett område om man själv bor där.

Dessutom har man påbörjat ett samarbete med polisen för att få igång grannsamverkan. Kampen mot svartkontrakt, som är ett stort problem inom Järfällahus, pågår också sedan 2019.

– Det är en mödosam process, men företaget satsar på att bekämpa detta och vi kommer inte att ge oss, säger Björn Lindforss.