TUNGT. Mapei och Martin Mutumba körde freestyles på Nobos scen. Foto: Dani Ruz

Åtta mille ska ta orten in i musikbranschen

Fler unga från förorten ska kunna ge sig in i musikbranschen – och inte bara som artister. Det hoppas Nobo som tillsammans med Fanzingo och Changers hub startar musikprojekt.

  • Publicerad 13:07, 13 aug 2019

Åtta miljoner kronor har de tre organisationerna fått av Allmänna arvsfonden för att finansiera det treåriga projektet.

– Tanken är att vi ska samarbeta med skivbolag, stim, distributörer och organisatörer för att skapa större mångfald och inkludering i musikbranschen. Det finns mycket musiktalang i orten, men få vet vad man ska göra när man väl spelat in sin låt. Vi vill hjälpa till med det, säger Ceylan Holago, som är verksamhetsansvarig på Nobo.

Inte bara rappa

I oktober ska projektet arrangera en konferens för musikbranschen och unga musikintresserade från bland annat Botkyrka, men också andra förorter, får mötas och prata om behoven som finns.

Och under hösten kommer även en digital plattform lanseras, där man ska kunna ta del av instruktionsvideor, workshops och se samtal.

– Alla som gör musik kanske inte kommer få möjlighet att släppa ett album, därför vill vi också ge plats till dem som vill jobba med andra saker i branschen, som att arrangera och producera. Vi vill se till att de kommer in i de rummen, säger Ceylan Holago.

Egen scen på Way out west

Musikbranschen är alldeles för homogen och det är en överlevnadsfråga för den att bredda sin bas, menar hon. Nobos scen på Way out west-festivalen i Göteborg förra helgen var ett försök att bidra till det.

– Det är en klassfråga också: biljetterna kostar nästan två lax. Vi var en av få organisationer där utan ett kommersiellt syfte och vi blev en oas för den mångfaldiga målgruppen på en annars väldigt vit festival.

På Nobos scenen kombinerades både musik och samtal om aktuella ämnen. Och på kvällarna var det DJ-set som lockade bland andra Zara Larsson som gäst.

Nobo är en organisation som säger sig jobba för folket och med folket. Är Way out west rätt scen för det arbetet?

– I vårt uppdrag ingår det att sprida urban kultur till andra platser. För det var som en forskare sa på vår scen i helgen, att all intressant musik och kultur börjar i en urban kontext innan medelklassen plockar upp det. Allt börjar i förorten, det är därför de största streamade artisterna just nu är Einár och Z.E.

Norra Botkyrka tar plats på Way Out West

SAMTAL. På Nobos scen var det bland annat panelsamtal om våldet i förorten med deltagare från Förorten mot våld, This is Albys arrangörsgrupp, Martin Mutumba (M9), René Leon Rosales, etnolog från Mångkulturellt centrum och Ove Sernhed, professor på Göteborgs universitet. Foto: Dani Ruz