Åtta års fängelse för dådet vid Kärleksudden

Mannen som stått åtalad för flera våldsdåd, bland annat en attack med en rad hammarslag i huvudet på en äldre kvinna vid Kärleksudden, dömdes i dag till åtta års fängelse för bland annat mordförsök och grov misshandel.

  • Publicerad 14:04, 12 maj 2020

Det var den 26 februari i fjol som den dömde helt plötsligt attackerade en slumpvis utvald kvinna i 70-åråldern på en gångstig vid Kärleksudden.

Mannen, en Solnabo i 20-årsåldern, slog kvinnan med en hammare – uppemot tio hårda slag i huvudet.

Kvinnan fick hjärtstopp på sjukhuset och var medvetslös i tre veckor då hon svävade mellan liv och död. I dag sitter hon i rullstol, kan inte tala, och har svårt att svälja.

Häktades – men släpptes

I maj i fjol greps och häktades den nu dömde mannen första gången, detta sedan han ringt till SOS-Alarm och berättat om sitt dåd. Men senare tog han tillbaka uppgifterna och hävdade att hans telefonsamtal var en ”fyllegrej”.

Då det saknades teknisk bevisning hävdes häktningen och mannen släpptes i början av augusti.

Återvände för fler attacker

Han återvände sedan till Norrviken, beväpnad med hammare, för att söka nya offer att misshandla.

Den här hammaren använde mannen vid flera av sina attacker mot slumpvis utvalada offer i Norrviken. Foto: Polisen

I slutet av september jagade han en man som undkom springande och en vecka senare var han på plats igen. Då stötte han ihop med två poliser som skulle undersöka brottsplatsen från veckan innan, och han greps för andra gången.

Under ett av höstens förhör medgav mannen plötsligt attacken mot kvinnan i 70-årsåldern och den mot mannen som flytt springande.

Våldsbrott redan hösten 2018

Dessutom berättade han om ytterligare attacker, en i Solna i oktober 2018 och en i Norrviken i november 2018.

Offret den gången var bror till kvinnan som attackerades i februari 2019, men det var en ren tillfällighet. Även han fick ta emot hammarslag i huvudet, men han lyckades freda sig genom att fäkta med sina gåstavar mot gärningsmannen.

Dömd på alla åtalspunkter

Åtal väcktes i februari och rättegången pågick 11 mars–28 april. Och i dag kom alltså domen i Attunda tingsrätt.

Dådet vid Kärleksudden: Rättegången inledd

Mannen dömdes på alla åtalspunkter: Försök till mord, grov misshandel, försök till rån, försök till grov misshandel, förberedelse till grov misshandel, och även barnpornografibrott.

Sju års straffrabatt

Straffvärdet för den samlade brottsligheten var enligt tingsrättens uppfattning fängelse i 15 år, men längden sänktes på grund av mannens ålder och att han lämnat uppgifter som varit av väsentlig betydelse för utredningen av brotten, och fastställdes därför till åtta år.

– Vi hade hoppats på en annan rubricering än mordförsök, men vi visste att vi hade lite uppförsbacke där. Däremot är vi nöjda med att det blev kraftig straffrabatt för att han har medverkat i utredningen, annars hade bevisningen inte ens räckt till åtal. Sammantaget är vi relativt nöjda med domen, säger mannens försvarare Mikael Westerlund.

”Jag älskar den där fasan”

Mannen hade erkänt sina brott, inklusive hammarslagen mot kvinnan i 70-årsåldern, men han nekade till mordförsök då han sa sig inte haft någon avsikt att döda.

På ett chattforum hade han emellertid skrivit bland annat ”jag ville bara döda någon. Jag vet inte varför. Jag älskar fruktan i mina offers ögon. Jag älskar den där fasan”.

”Besinningslöst våld”

Då angreppet bestod av omkring nio hårda slag med hammare mot huvudet handlar det om ”besinningslöst våld” enligt tingsrätten som menar att gärningsmannens ”uppsåt i gärningsögonblicket” var att kvinnan skulle dö.

Utöver fängelsestraffet ska mannen betala skadestånd på drygt 400 000 kronor till kvinnan i 70-årsåldern och sammanlagt nära 70 000 till de andra brottsoffren.

Inte allvarligt psykiskt störd

Enligt en stor rättspsykiatrisk undersökning led mannen inte av en allvarlig psykisk störning då han begick brotten. Tingsrätten anslöt sig till den bedömningen och han kunde därför inte lämnas till rättspsykiatrisk vård utan dömdes till fängelse.

Den åtalade för dådet vid Kärleksudden är inte psykiskt sjuk

– Det är vi också nöjda med, vi har hela tiden sagt att han inte är psykiskt sjuk och att han ska dömas till fängelse, säger Mikael Westerlund.

Det är alltså endast brottsrubriceringen – mordförsök – som ni inte är nöjda med. Kommer ni att överklaga med anledning av den?

– Jag vet inte ännu. Först måste jag gå igenom domen tillsammans med min klient.

Lokaltidningen Mitt i har utan framgång sökt åklagaren, Ewa Tvengström.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här körs tusentals coronatester ut till stockholmarna

Nyheter Varje morgon köar taxibilar på det gamla mässområdet i Tureberg Varje vardagsmorgon rullar omkring 1 000 taxibilar in på det gamla mässområdet i Tureberg. En efter en glider de fram till en liten ”byggfutt”, drar ner rutan, och får en låda med hemtester och...onsdag 2/12 5:30

Tonårsföräldrar kraftsamlar för ökad trygghet

Nyheter "Alla är jättemåna om att vi ska få igång något nu" Förra veckans digitala möte om vad som kan göras i Sollentuna för att minska ungdomsvåld och otrygghet blev lyckat. Och det mynnade ut i att åtta lokala grupper ska bildas och peka på fem kortsiktiga...tisdag 1/12 15:15

Åtal: Skickade 800 kränkande sms till kvinna

Nyheter Mannen ska även ha dykt upp på hennes jobb och bytt lås i hennes lägenhet. En man i 30-årsåldern åtalas för bland annat fyra fall av ofredande, skadegörelse och egenmäktigt förfarande riktat mot en kvinna i Rotebro.tisdag 1/12 11:10