Föreningsman. Gunnar Andrén får pris för sitt mångåriga engagemang inom föreningslivet. Foto: Anton Kyhlbäck

"Att lära känna nya människor har varit en drivkraft"

Journalisten, liberalen och föreningsmänniskan Gunnar Andrén utmärks med en hedersplakett för sitt engagemang i föreningslivet i Danderyd.

  • Publicerad 10:01, 31 maj 2022

Hur känns det att få hedersplaketten?

"Det känns väldigt överraskande. Jag har själva så många gånger varit med och delat ut utmärkelser under min tid inom politiken och föreningslivet, så det känns annorlunda."

Berätta gärna lite om dig.

"Jag satt som riksdagsledamot för Liberalerna, eller Folkpartiet som det hette då, mellan 2002 och 2014. I dag sitter jag kvar som ersättare, men är inte lika aktiv. Mycket av det jag tillbringar min tid till just nu är Arkivföreningen i Danderyd, som är unik i Sverige, och Sällskapet Amorina, hembygdsföreningen i Stocksund.

Under mitt yrkesliv har jag jobbat som journalist, både som skribent, politisk redaktör och chefredaktör.

Tillsammans med Ulla Assarsson Eklöw räddade jag Cedergrenska tornet. Vi drev föreningen Cedergrenska tornets vänner fram till 1996, och lyckades få tornet att öppna efter att det hade varit stängt i många, många år."

Du får det här priset för ditt engagemang inom föreningslivet. Har du några tankar om det?

"Att det här landet har utvecklats till det välståndsland det är idag beror bland annat på det rika föreningslivet. Det har fattats många tokiga beslut, men ännu fler kloka beslut bland alla som har engagerat sig.

Jag har försökt bidra med att dra mitt lilla strå till stacken, och gör det fortfarande.

Det första är att man lär sig så mycket. Det andra är att man lär känna många människor. En gång frågade jag Olof Palme, som jag kände väl, hur många personer han kände genom politiken. Han svarade efter betänketid kanske 3 000, och det var talande för hans engagemang och hur man kan påverka.

Det är väldigt många, alla kände till honom, räkna själv på hur många du känner och känner till dig.

Att lära känna nya människor har varit en drivkraft för mig i föreningslivet."

Det talas om att färre vill engagera sig i föreningslivet nu för tiden.

"Det har man sagt sedan mitten på 50-talet när tv-apparaten kom. Visst får vi mycket av det sociala som vi behöver hemma via skärmen. Men intresset för föreningslivet är stabilt.

Jag tror inte det är så stor skillnad från förr. Det ser olika ut, exempelvis har Röda korset just nu rekordmånga medlemmar och engagemanget för föreningslivet i sporten är stort. Det finns alltid en kärna som är stark här i Sverige.

Tanken att värva massa unga 20-åringar till hembygdsföreningarna har aldrig fungerat. När du är mellan 18 och 45 har du annat för dig."

Har du några tips om man vill engagera sig?

"Du får uppleva saker och träffa människor som du annars aldrig skulle göra. Det som är givande är att man gör en insats för andra, det ska man komma ihåg."

Skrift. På 90-talet gav föreningen Cedergrenska tornets vänner ut en skrift med en förteckning och historia över Cedergrenska tornet, som kom i en upplaga. Foto: Anton Kyhlbäck

Gunnar Andrén och Ulla Assarsson-Eklöw i kamp för Cedergrenska tornet på 1990-talet. Foto: Mikael Röhr

Gunnar Andrén

Ålder: 76

Bor: Stocksund

Från: Eksjö, har bott i Stocksund sedan 1979.

Politik: Riksdagsman för Folkpartiet 2002.

Journalist: Kvällsposten, Sydsvenskan, Svenska Dagbladet, Pressens tidning, NU och Sundsvalls tidning.

Just nu: Sitter som ersättare i riksdagen för L. Engagerad i arkivföreningen och hembygdsföreningen Amorina Stocksund.

Visa merVisa mindre

Motivering

Gunnar Andrén och Eivor Niklasson var de två som fick årets hedersplakett för sina kulturgärningar.

Ur motiveringen för Gunnar:

"Framför allt hans engagemang i hembygden och föreningslivet, för bevarandet av det historiska arvet, samt den framgångsrika kampen för Cedergrenska tornets bevarande [...] Gunnar Andrén har under flera decennier gjort värdefulla, bestående och mycket uppskattade insatser för kommunen och dess invånare inom den kulturella verksamheten."

Visa merVisa mindre