I värsta fall kan kontraktsförsäljningen leda till fängelse – för både den som köper och den som säljer. Foto: Stefan Källstigen

Att köpa ditt hyreskontrakt kan ge fängelse – ny lag i dag

Handel med förstahandskontrakt kan från och med i dag, den 1 oktober, ge två års fängelse – både för den som köper och säljer. Dessutom skärps reglerna för uthyrning i andra hand och de som betalat ockerhyra kan få tillbaka pengarna från de senaste två åren i stället för ett.

  • Publicerad 04:55, 1 okt 2019

Att hyra ut lägenheter i andra hand utan tillåtelse – samt olaglig försäljning av hyreskontrakt är ett utbrett problem i Stockholm.

Men från och med i dag, den 1 oktober, skärps lagen om andrahandsuthyrning och den olagliga försäljningen av hyreskontrakt.

Den stora nyheten är att även köpen av ett hyreskontrakt nu blir olagligt.

– Genom att kriminalisera det så kan vi också döma dem som är bakom den här verksamheten, har justitieministern Morgan Johansson (S) tidigare sagt till Ekot.

Personerna som säljer hyreskontrakt är ofta kopplade till organiserade nätverk och är mer aggressiva gentemot personer som köper kontrakt. För dem kan straffen nu bli höga och i värsta fall leda till fängelse.

Men även den som köper ett hyreskontrakt kan nu alltså straffas – som längst till fängelse i två år.

Mer ersättning för ockerhyra

Lagen om andrahandsuthyrning skärps på flera punkter och en av de bärande delarna handlar om hyresnivån.

Hittills har en hyresgäst som betalat för hög hyra kunnat kräva pengar tillbaka och fått tillbaka överhyran för det senaste året.

I och med lagförändringen kan man nu få tillbaka ockerhyra från de senaste två åren i stället för ett.

Uthyraren kan sägas upp direkt

Den som hyr ut sin lägenhet i andra hand får från och med i dag, den 1 oktober, inte heller lägga på mer än 15 procent på hyran förutsatt att den är möblerad.

Det anses också vara okej att lägga på faktiska kostnader för till exempel bredband, skriver SVT Nyheter.

Om en allt för dyr hyra tas ut riskerar uthyraren med förstahandskontraktet att bli uppsagd, utan förvarning från hyresvärden.