Fakta

Moltas lindrar smärtan

Namn: Moltas

Ålder: 5 år

Bor: I Tyresö

Ras: Labradoodle, korsning mellan labrador och pudel

Utbildning: Svenska terapihundskolan, 1 år

Yrke: Social tjänstehund (vårdhund och terapihund)

Specialitet: Gör sjuka barn glada, får dem att glömma smärtan och tänka på något annat än sin sjukdom

Källa: Anette Jirbäck
Visa merVisa mindre

Att gosa med Moltas från Tyresö är rena medicinen

En dag i veckan jobbar Anette Jirbäck från Tyresö och hennes hund Moltas vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Vårdhunden Moltas älskar sitt jobb – att få svårt sjuka barn att må bra. Och barnen älskar honom tillbaka.

  • Publicerad 15:14, 20 nov 2018

Moltas sitter fint, stilla som ett ljus, och låter sig klappas och kramas. Sedan går han fot bredvid lille Lo, som har svårt att få med sig benen och stöttas av en lekterapeut.

Därefter är det dags för nästa barn, Sigrid, 9 år, som är svårt sjuk och har opererats.

Så här ska det gå till på hinderbanan. Sigrid och hennes bror Elis leker med Moltas. Foto: Anna Z Ek

En vanlig dag på jobbet för vårdhunden Moltas.

– Han är så gosig och snäll, säger Sigrid, som har träffat Moltas flera gånger under sin tid på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Hon tycker det är roligast att spela godisspelet med Moltas. Det går till så att en duk läggs över hundens huvud medan hundgodis placeras i behållare som går att snurra, som en roulette. Sedan får Moltas nosa sig till var godisbitarna finns.

Det går ganska snabbt.

Glad när han kommer till jobbet

Moltas matte Anette Jirbäck är barnsköterska inne på sjukhuset, men en dag i veckan jobbar hon tillsammans med Moltas. Oftast åker de hem till barn som är inskrivna i SABH, Sjukhusansluten avancerad barnsjukvård i hemmet, men ibland hälsar de på vid lekterapin.

– Han älskar att jobba. När vi kommer hit rusar han fram till lekterapins dörr, hoppar och är glad och väntar på att barnen ska komma ut, säger Anette Jirbäck.

Tyresöbon Anette Jirbäck är barnsjuksköterska och hundförare, och Moltas är hennes arbetskamrat. Foto: Anna Z Ek

De har också uppdrag för Bup, Barn-och ungdomspsykiatrin, vid Södersjukhuset, samt Lilla Erstagårdens hospice för barn.

Fakta

Vård och service – ett riktigt hundjobb

Hundar används inom en rad områden i samhället.

Sociala tjänstehundar arbetar med sin förare mot tredje person, och kan vara vårdhundar, terapihundar, skolhundar.

Assistanshundar arbetar med och för sin förare. Det kan vara ledarhundar för synskadade, diabeteshundar, servicehundar för funktionshindrade.

 

Visa merVisa mindre

Det var när Anette Jirbäck såg en hund som jobbade på ett äldreboende som hon bestämde sig för att satsa på en vårdhund.

– Jag såg effekterna. Och nu ser jag hur Moltas gör barnen glada, hur de glömmer sin smärta. De kommer ut, får röra på sig och tränar sin motorik.

Nu ska Sigrid och Moltas leka cirkus. Sigrids storebror Elis hjälper till. De bygger upp hinder som Moltas traskar rakt igenom. Sigrid hoppar över hindren för att visa, Anette får hänga på med droppställningen.

Mera godis

Men hinderbana är inte Moltas grej. Balansgång på plastbackar går inte heller något vidare. Moltas halkar ner, men det gör inget, för det blir mer godis som tröst.

Charlotte Elf, chef för pedagogiskt resurscentrum där lekterapin ingår säger:

– Här kan barn och deras familjer få fina stunder tillsammans, precis som i vardagen innan barnet blev sjukt. Men lek är inte bara ett tidsfördriv, för barn är lek livsnödvändigt.

Hinderbana? Nja, Moltas är inte så intresserad av den. Foto: Anna Z Ek

På Nya Karolinska sjukhuset behandlas barn med svåra sjukdomar. Det finns plats för uppemot 140 barn, de kan ha cancer, hjärnskador, neurologiska sjukdomar.

Leken är ett fantastiskt hjälpmedel

Charlotte Elf

Inne på lekterapin finns en uppsjö leksaker och lekmiljöer, och barnen kan bara droppa in, eller delta i olika aktiviteter.

– Leken är ett fantastiskt hjälpmedel i vården, säger Charlotte Elf.

Exempelvis kan barn som matvägrar få låtsas att Moltas inte vill äta, och komma på sätt att få honom att vilja ha mat. Det kan vara nyckeln till att få även barnet att äta, berättar hon.

En mjuk varm päls är härlig att klappa. Foto: Anna Z Ek

Nu har Moltas gjort sitt pass. Elis kastar en pipboll och hunden galopperar glatt för att hämta den, gräver ner den i sandlådan och vill busa. Lite skoj i slutet på sessionen är belöningen för hans tålamod.

Och sedan får han sätta sig ner och vinka hej då till barnen.

Dags att ta farväl. Hej då barnen, hej då Moltas! Foto: Anna Z Ek