Appen Tipptapp ska stoppas i Stockholms stad. Foto: Mostphotos

Återvinningsapp populär i Täby – nu stoppas den

Täbyborna är några av de flitigaste användarna av återvinningsappen Tipptapp. Nu har Stockholms stad beslutat att stoppa företaget eftersom de inte följer miljöbalken. Det är nämligen bara kommunerna själva som får köra bort invånarnas sopor.

  • Publicerad 17:10, 8 okt 2018

Appen Tipptapp är populär i Täby. Enligt företaget själva är invånarna i Täby de näst flitigaste användarna av tjänsten i hela länet. Appen går ut på att man fotograferar sitt avfall och publicerar en annons.

Sedan erbjuder andra människor sig att köra soporna till återvinningen mot ett överenskommet pris.

Nu har Stockholms stad beslutat att den ska stängas av eftersom tjänsten inte följer miljöbalken – det är nämligen bara kommunen som får ta hand om invånarnas hushållsavfall.

Konkurrerar ut upphandlade företag

Hos Täby kommun har man inte själva undersökt saken närmare, men man håller med tolkningen av lagen.

– Rent formellt är det så att kommunen eller dess entreprenörer ansvarar för att avfallet tas bort. I det här fallet kan det ju bli så att man för det som en organiserad verksamhet och på så vis konkurrera ut företagen som fått uppdraget av kommunen. Vill man lösa den här tjänsten åt kommunen får man lägga in ett anbud som vilket företag som helst, säger Kristina Magnell, samhällsservicechef hos Täby kommun.

Hon påpekar också att kommunen erbjuder samma tjänster och att man som invånare kan vända sig till dem.

Makten ligger i Stockholms händer

Hon hänvisar till Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd SRMH, tillsynsmyndigheten i de här frågorna. De har ansvaret att granska och eventuellt stoppa verksamheter.

Där säger man att bollen ligger helt hos Stockholms stads miljöförvaltning.

– Företaget är placerat i Stockholm och därför är det deras förvaltning som kan fatta beslut. Vi kan inte agera i det här, säger Malin Lindkvist hos SRMH.

Stockholms stad har, enligt DN, inte beslutat när appen ska stoppas.

Men de tycker att frågan är principiellt viktig eftersom tjänsten kan underlätta för en arbetsmarknad där tungt arbete utförs mot låg ersättning och utan skydd.

Inte stoppad ännu

På frågan hur stoppet i Stockholm skulle påverka användarna i Täby svarar en av grundarna, David Höök, i ett sms att:

– Appen stoppas inte utan går att använda som vanligt. Det beslut som fattats (men som inte verkställts) gäller endast delar av det som läggs upp i en av appens annonskategorier, Tipptappa bort.

Han skriver också att de inte delgivits beslutet officiellt men att de kommer utvärdera situationen noggrannt och sedan besluta hur de ska göra.

Han har också själv kommenterat på Twitter: