Återvinning lejs bort via app – då hamnade skräpet i skogen

Problemet med dumpning i naturen har blivit värre sedan det blivit populärt att leja bort återvinningen via appar. Det uppger flera kommuner i en kartläggning som Mitt i har gjort i norra länet.

  • Publicerad 05:00, 6 dec 2019

I slutet av oktober dumpades en stor hög med bråte i Törnskogens naturreservat i Sollentuna kommun. Bland höstlöven på marken utmed en skogsbilväg låg bland annat flyttkartonger, sopsäckar och en dubbelsäng.

Tom Meurling, naturvårdare på Sollentuna kommun, lyckades spåra en stor del av soporna till ett företag.

– De behövde snabb hjälp att bli av med soporna inför ett event.

Båda använde samma app

Tidigare i år hittade Tom Meurling en dumpning i Rösjöskogens naturreservat. I det fallet spårades soporna till en privatperson. Precis som företaget, vars sopor hittades i Törnskogen, uppgav kvinnan att hon lejt ut bortforslingen via den populära appen Tiptapp.

– Nästan varje gång vi konfronterar någon efter en tjuvtippning säger de att de har lejt någon annan att ta rätt på grejerna, säger Tom Meurling.

Nästan varje gång vi konfronterar någon säger de att de har lejt någon annan.

Tom Meurling

Susanne Edén, stadsbyggnadschef i Vaxholm, ser också ett samband mellan tjuvdumpning och delningstjänster för transporter.

– Dumpningen har ökat i kommunen i takt med att det finns diverse appar som privatpersoner kan använda sig av för att få hjälp med bortforsling av sitt skräp.

Tiptapp

Kontrollerar återvinning med bildbevis och gps

  • Tiptapp är en annonsplattform där användare kan komma i kontakt med varandra för att köpa och sälja tjänster, till exempel hämtning av möbler eller bortforsling av avfall.
  • I Tiptapps villkor framgår att det är den som hämtar avfallet som har ansvar för att det hanteras enligt lagen.
  • Appen har också olika funktioner för att spåra och kontrollera återvinningen. Den som hämtat avfallet kan ladda upp en bild från platsen för återvinningen. Bilden registreras tillsammans med tidpunkt och gps-position.
Källa: Tiptapp
Visa merVisa mindre

Att Tiptapp-hämtningar hamnar i skogen kan ha flera förklaringar.

Dels finns det, enligt Tiptapp, personer som knackar dörr och utger sig för att komma från företaget, dels kan det bero på att affären gjorts upp med kontant betalning och inte registrerats i Tiptapps system.

– Det är väldigt problematiskt. Då fungerar inte våra kontroller av korrekt återvinning (se fakta), säger David Höök, medgrundare av Tiptapp.

Polisanmäler direkt

Av de över 100 000 hämtningar som Tiptapp registrerat sedan starten 2016 är det enligt David Höök endast en handfull fall där återvinningen inte hanterats och redovisats korrekt.

Vi jobbar för att förebygga även dessa fåtal fall och har så klart nolltolerans och blockerar och polisanmäler dessa användare direkt.   

 

Fira kvinnodagen med fem modiga pionjärer

Nyheter "Förändring är möjlig, låt dig inspireras" I kampen för en jämlikare värld presenteras utställningen ”Sveriges Kvinnliga pionjärer” på Internationella Kvinnodagen, den 8 mars, i en utställning på flera platser i Sollentuna.tisdag 2/3 12:15

Coronasmittans tredje våg är här

Nyheter Smittan har tagit ny fart Smittan ökar så pass snabbt att man kan tala om en tredje våg. Det menar Region Stockholms tillförordnade chef Johan Bratt i en intervju i SVT.tisdag 2/3 11:35