Villan där mordet ska ha skett spärrades av när mannen häktades. Foto: Pekka Pääkkö

Åtalas för mord – eldade upp sin styckade fru

En 55-årig man åtalas misstänkt för mord och brott mot griftefriden. Han misstänks ha mördat sin fru i en villa i västra Stockholm.

  • Publicerad 11:06, 7 dec 2017

En 55-årig man från västra Stockholm åtalas i dag för mord på sin fru. Han åtalas även för att ha styckat hennes kropp.

Han har själv i samtal med Rättsmedicinalverket berättat att han eldat upp delar av sin fru på en grill. Ett av vittnena som åklagaren kallat är en krematorietekniker som ska berätta hur en kropp förbränns.

Mannen själv förnekar mord.

– Han förnekar att han avsiktligen har haft ihjäl målsäganden. Han erkänner brott mot griftefriden, att han har styckat henne på det sätt som åklagaren har påstått, säger advokaten Rodney Humphreys.

Åklagaren hävdar dock att mannen mördade sin fru innan han styckade henne.

– Det finns omständigheter som styrker det här, de kommer jag att lägga fram under min sakframställan under rättegångens första dag. Sedan har vi det faktum vad han gör med kroppen efteråt, han erkänner ju att han har styckat kroppen, säger Liselotte Nilsson.

Vad var dödsorsaken?

– Det vet vi inte, vi har ingen konstaterad dödsorsak och vi har inte hela kroppen. Det är därför vi inte kan få ett utlåtande om dödsorsaken, säger Liselotte Nilsson.

Mordet ska ha skett i början av april.

– Då försvann alla spår av henne.

Men det var först en dryg vecka senare som mannen själv anmälde henne saknad.

– Det var efter att folk i hans och hennes omgivning legat på honom att göra den här anmälan, menar Liselotte Nilsson.

Polisen utredde till en början ärendet som att det gällde en försvunnen person. Det var först drygt en månad senare som fallet började utredas som mord.

– Då hade vi fått fram så mycket omständigheter som talade för att hon inte längre var i livet. Mannens eget agerande under utredningen och vid anmälan samt reaktioner från hans omgivning gjorde att vi fattade misstankar, säger Liselotte Nilsson.

I mitten av juni häktades mannen. I samband med häktningsförhandlingar berättade han en ny version av vad som hade hänt. Han menade att han knuffat kvinnan så att hon ramlade baklänges, slog i huvudet och dog. Han gömde henne därefter i ett rum. Veckan därpå styckade han henne, eldade upp delar av kroppen och gömde resten i en bil.

Rättegången startar den 18 december.

Fakta

Kvinnan försvann i april

April: Kvinnan försvinner. En dryg vecka senare anmäler mannen själv

Maj: Polisen bedömer att kvinnan troligen inte längre är i livet.

Juni: Mannen häktas, misstänkt för att ha mördat kvinnan. Han berättar själv att han knuffat kvinnan så att hon slog i huvudet och dog, men att det var en olycka. Han erkänner att han styckade kroppen, eldade upp delar av den på en grill och gömde andra delar i en bil.

December: Åklagaren Liselotte Nilsson åtalar i dag, den 7 december, mannen för mord och brott mot griftefrid. Rättegången startar den 18 december.

Visa merVisa mindre