Åtalad man frikänd för 24 år gammalt mord i Väsby

Attunda tingsrätt frikänner den 55-årige man som åtalades för det 24 år gamla mordet i Upplands Väsby. – Det var väntat, säger advokat Leif Silbersky.

  • Publicerad 16:02, 23 mar 2020

I december 1995 hittades en Väsbybo avliden, påklädd i sitt badkar fyllt med vatten. Han tros ha blivit misshandlad, bunden och sedan dränkt.

Efter att polisens Kalla fall-grupp hittat nya bevis greps i oktober en man som förekommit i utredningen flera gånger tidigare.

Den misstänkte mannens fingeravtryck hittades på en av läskflaskorna. Foto: Polisen

Bland annat hade polisen lyckats säkra mannens fingeravtryck på en läskflaska som hittades i offrets lägenhet. 55-åringen åtalades, på sannolika skäl misstänkt för mordet.

– Han förnekar att han gjort sig skyldig till brott. Han har förekommit i utredningen två gånger tidigare och blivit släppt av domstolen, sade mannens advokat Leif Silbersky då till Mitt i.

Svårt med gamla bevis

Rätten konstaterar att det finns vissa svårigheter med att utreda det snart 25 år gamla fallet. Vittnen har svårt att minnas och en del av bevisningen har kastats bort.

Polisen har dock bland annat säkrat telefontrafik, spår av ett bråk i lägenheten, den misstänkte mannens fingeravtryck och hittat mannens klocka slängd i närheten.

Rätten konstaterar att 55-åringen befunnit sig i området kring Väsbybons bostad under dagen för mordet.

Den misstänkte 55-åringens advokat Leif Silbersky. Foto: Stefan Mattsson/Wikimedia commons

Otrohet motiv för mordet

55-åringen medger att han varit i området, men för att besöka andra personer.

– Det fanns förklaringar till allting och det accepterade tingsrätten också, säger Leif Silbersky.

Åklagaren menar att motivet varit svartsjuka, att Väsbybon inlett en relation med den misstänkte mannens fru, och att de träffats via jobbet.

55-åringen har även sökt vård för våldsamt beteende och depression. Själv menar han att han ljugit för läkare för att bli sjukskriven.

Men rätten lägger inte särskilt stor vikt vid uppgifterna.

Polisen hittade tecken på bråk i Väsbybons lägenhet. Foto: Polisen

Friande men besvärande bevisning

Den misstänkte 55-åringen har hela tiden nekat till brott.

Rätten menar att bevisningen är besvärande för mannen, särskilt fingeravtrycket på läskflaskan. Däremot är det är svårt att binda honom till Väsbybons lägenhet dagen för mordet. Det finns ingen teknisk bevisning som visar att männen varit i fysisk kontakt med varandra, och 55-åringen frikänns.