Ingen såg när den åtalade killen filmade under rättegången Foto: Mostphotos

Åtalad 17-åring filmade unga vittnen – i rätten

En 17-åring från södra Stockholm lyckades filma när fyra ungdomar från Vallentuna vittnade mot honom vid Attunda tingsrätt. Han la sedan ut filmerna på Snapchat med hotfulla kommentarer. – Det är otroligt allvarligt och väldigt kränkande för dem som utsattes, säger ungdomarnas advokat Carla Pantzar. Nu döms han för övergrepp i rättssak.

  • Publicerad 16:26, 24 jan 2019

Det var i början av juli som den då 16-årige killen stod åtalad i Attunda tingsrätt. Fyra ungdomar från Vallentuna skulle vittna mot honom. Två av dem var under 15 år och därför hade det gjorts så kallade barnförhör med dem som spelades upp på video. De övriga två skulle vittna i rättssalen, men var rädda för 16-åringen. Han fördes därför till ett annat rum där han kunde följa rättegången på tv-skärm.

Smygfilmade

16-åringen lyckades i smyg filma barnförhören med sin mobilkamera i rättssalen. I medhörningsrummet fick han sitta helt ensam och kunde även filma de andras vittnesmål på tv-skärmen. Han la sedan på hotfulla formuleringar som att han skulle ”stampa (hen) blodig”, ”hora” och ”golare”.  Han uppgav också namn, skola och hemkommun på några av ungdomarna. Därefter la han ut filmerna på Snapchat, en app som många ungdomar använder för att hålla kontakt med varandra och där man kan lägga ut filmklipp, bilder eller text. Det som läggs ut försvinner efter 24 timmar.

Ingen såg

Chefsrådman Nina Stubbe var domare under rättegången.

– Det var nedsläckt i rättssalen när vi spelade upp barnförhören. Då hade han i smyg tagit upp sin mobil och filmat. Jag satt ordförande i rätten och han hade sin offentliga försvarare med sig. Ingen såg att han fick upp sin mobiltelefon. Hade vi sett det hade jag naturligtvis stoppat honom, säger hon.

Det är förbjudet att filma i domstolen, däremot är ljudupptagningar tillåtna.

Oro och rädsla

– Det är aldrig tillåtet att filma, vi är jättenoga med det, säger Nina Stubbe. Men jag har aldrig varit med om att någon gjort så här. Det är väldigt olyckligt att det hände, det måste jag säga. Vi säger alltid till att de ska stänga av sina mobiltelefoner.

När filmerna blivit kända kom 17-åringen att startades en ny polisutredning och han åtalades för övergrepp i rättssak. I polisförhören berättar de fyra ungdomarna om hur obehagligt det var att utsättas för Snapchatfilmerna. Flera av dem uttrycker oro för att gå ut eftersom 16-åringen hade kompisar i Vallentuna som de uppfattade som otäcka. De var också oroliga för att bli misshandlade eller verbalt angripna av hans bekanta.

Deras advokat Carla Pantzar är kritisk till hur rättegången gick till.

Upprättelse

– Det är otroligt allvarligt för man får inte filma i rätten och det är väldigt kränkande för dem som utsätts. Det uppmärksammades först när filmerna lades ut. Sedan har utredningen tagit väldigt lång tid. Oacceptabelt lång tid.

Annars välkomnar hon och hennes klienter den dom som nu fallit och som alltså avser det som hände i tingsrätten i somras.

– De har ju fått upprättelse i och med att de dömer honom för övergrepp i rättssak.

Den i dag 17-årige killen döms till fortsatt ungdomsvård och skadestånd till de fyra ungdomarna på sammanlagt 20 000  kronor. Han erkänner men tycker inte att han borde ha dömts eftersom han inte själv anser att det han gjort är olagligt.

– Domen var väntad, säger hans advokat Anders Pethrus. Han har ju erkänt i sak. Sedan är det en fråga om bedömningar om det han uttalat är ett brott eller inte.