Åtal. Enligt åklagaren har elva av personerna ingått i ett kriminellt nätverk som styrt narkotikaförsäljningen i Vårberg. Bilden är en arkivbild. Foto: Claudio Britos

Åtal mot knarkliga i Vårberg

Tolv personer åtalas i dag för grova narkotikabrott. Flera av dem ska enligt åklagaren ha styrt droghandeln i Vårberg. En man åtalas också för människohandel.

  • Publicerad 12:04, 16 sep 2020

Enligt åklagaren har elva av personerna ingått i ett kriminellt nätverk som styrt narkotikaförsäljningen i Vårberg. De misstänks för att ha sålt droger, framförallt cannabis och kokain i Vårberg centrum och på andra platser i Stockholms län. Försäljningen ska ha skett vid minst 114 tillfällen från november 2019 till februari 2020. Flera gånger har nätverket skickat mass-sms om att det finns narkotika att köpa, enligt åtalet.

Personerna åtalas också för att ha skaffat, förvarat, bearbetat, förpackat, innehaft och transporterat drogerna. Det ska bland annat röra sig om minst sju kilo cannabis.

Bevisningen består bland annat av filmer från hemlig kameraövervakning och hemlig telefonavlyssning.

Misstänks ha utnyttjat tonåringar

En man åtalas också för människohandel. Enligt åtalet ska han ha rekryterat två 17-åringar och utnyttjat dem för att sälja droger.

– En person i nätverket, som vi uppfattar som en ledargestalt, åtalas för människohandel då han har rekryterat in och utnyttjat ungdomar i nätverkets brottsliga verksamhet. Elva av de åtalade individerna har, enligt vad utredningen visar, ingått i ett brottsnätverk som har styrt narkotikaförsäljningen i Vårberg, säger kammaråklagare Lars Ågren på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i ett pressmeddelande.

Caroline Westlund, chef på Människohandelssektionen i Stockholm, understryker att utredningen är ett resultat av ett gemensamt arbete med lokalpolisområde Skärholmen.

– Deras personkännedom var ovärderlig i utredningsarbetet, säger hon.

Rättegången börjar i Södertörns tingsrätt nästa vecka.