Åtal för mutbrott vid bygget av ny galleria

Tre män, en tidigare anställd på Peab och två företagare, åtalas för mutbrott i samband med byggandet av Mall of Scandinavia vid Friends arena.

  • Publicerad 13:30, 11 aug 2014

De tre männen – 44, 46 och 48 år – har haft kontakt med varandra under byggandet av Mall of Scandinavia, det drygt 100 000 kvadratmeter stora köpcentret i Solna som invigs nästa höst.

48-åringen, som tidigare jobbade som projektledare på byggbolaget Peab, nekar till brott. Åklagaren åtalar 48-åringen för grovt tagande av muta. I sin ställning som arbetstagare på byggbolaget ska han ha tagit emot ”otillbörlig” ersättning från två underentreprenörer.

En av underentreprenörerna, en 46-årig företagare från Solna, åtalas för grovt givande av muta. Han ska ha tecknat ett femårigt sponsoravtal värt två miljoner kronor med ett bolag 48-åring har, verksamt i en annan bransch.

44-åringen, vars företag också varit underentreprenör vid byggandet av Mall of Scandinavia, misstänks för att utan säkerhet ha ­beviljat 48-åringen ett lån på 125 000 kronor. 44-åringen åtalas för givande av muta.

Hans Strandberg, som är 48-åringens advokat, säger att hans klient var projektledare på Peab samtidigt som han varit delägare i ett bolag i en annan bransch.

– Några underentreprenörer vid bygget har gått in som sponsorer i 48-åringens bolag och det betraktar åklagaren som muta. Det har min klient nekat till, säger Hans Strandberg.

I stället handlar det enligt Hans Strandberg om en ”rent affärsmässig uppgörelse” mellan enskilda bolag som inte har med byggandet av Mall of Scandinavia att göra.

– Enda kopplingen till Mall of Scandinavia är kontakten min klient har med de andra åtalade genom yrket.

Åklagaren yrkar på kvarstad på 48-åringens egendom på 2 025 000 kronor, samt att en tidigare beslutad kvarstad om 900 000 kronor ska bestå.

46-åringen bör enligt åklagaren få en företagsbot på tre miljoner kronor och näringsförbud i tre år.

Åklagaren har semester och har inte gått att nå för en kommentar.

Rättegång hålls senare.

Fakta

Köpcentret ska bli sju våningar

Kronprinsessan Victoria tog första spadtaget i december 2009.

Köpcentret är tänkt att bli 101 000 kvadratmeter stort i sju våningsplan.

Här ska bland annat finnas 250 butiker och 4 000 parkeringsplatser.

Planerad invigning hösten 2015.

Närmsta grannar är Friends arena liksom Arenastaden där 2 000 bostäder och 450 000 kvadratmeter kontorsyta planeras.

Källa: mallofscandinavia.se

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47