Streetrace. Polisen hade fått uppgift i förväg om att det skulle vara någon form av streetrace på Norrortsleden, i riktning mot Arninge, den 30 april i fjol. En man greps nära Fornboda i Upplands Väsby. Foto: Arkivbild

Åtal: Deltagare i streetrace försökte preja polis

En man i 60-årsåldern har åtalats för bland annat grov vårdslöshet i trafik och försök till grovt våld mot tjänsteman efter ett streetrace på Häggviksleden i Sollentunal. Mannen greps i Fornboda i Upplands Väsby.

  • Publicerad 13:45, 11 jan 2021

Det var på valborgsmässoafton förra året som mannen misstänks ha deltagit i ett streetrace och kört en rallybil i mycket hög hastighet, uppemot 170 kilometer i timmen, på Häggviksleden.

Streetrace-förare försökte preja mc-polis av vägen

Han körde enligt åtalet mellan körfälten, över heldragen linje och gjorde snabba omkörningar. Dessutom vägrade han stanna på polismans tecken och under polisjakten, som pågick i cirka 30 minuter, försökte han preja en polis på motorcykel, var grovt oaktsam och visade ”uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom”, enligt åklagaren.

Mc-polisen hann väja

Det var, menar åklagaren, bara tillfälliga omständigheter som gjorde att försöket till grovt våld mot tjänsteman inte fullbordades, detta då polisen på motorcykel hann väja precis innan han blev påkörd.

Streetraceföraren åtalas även för sabotage mot blåljusverksamhet, då han har angripit och stört polisverksamhet, och för ringa vapenbrott eftersom han hade ett elchockvapen på sig när han till slut kunde gripas då han stannade bilen i närheten av Fornboda i Upplands Väsby.

Den åtalade mannen förnekar brott. Det finns emellertid flera vittnen och dessutom bilder och film, bland annat från en polishelikopter som deltog i jakten.

Streetrace – olaglig biltävling

Olagliga biltävlingar som körs i trafiken kallas streetracing.

Den klassiska formen av streetracing är korta snabba lopp där två eller flera bilar tävlar mot varandra över en kortare sträcka, oftast 1/4 eller 1/8 engelsk mil (402 respektive 201 meter).

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre