ÅTAL. Nu åtalas en 19-åring för bland annat för grovt vapenbrott sedan polisen hittat en vapengömma i Upplands Väsby i slutet av september. Foto: Ulrica Andersson/arkiv

Åtal: 19-åring hade automatkarbin, ett kilo dynamit och narkotika i sin bostad

I slutet av september hittade polisen en stor mängd vapen, dynamit och narkotika i en lägenhet i Upplands Väsby. Nu åtalas en 19-åring för bland annat grovt vapenbrott.

  • Publicerad 16:00, 26 nov 2020

Den åtalade har lämnat en förklaring till varför han haft vapen hemma.

Den åtalade 19-åringen har enligt stämningsansökan haft tre pistoler, en automatkarbin, magasin och en stor mängd ammunition på samma ställe som drygt ett kilo dynamit och en mängd narkotika.

– Den åtalade har lämnat en förklaring till varför han haft vapen hemma. Han hävdar att han förvarat dem åt en annan person, säger kammaråklagare Anders Tordai.

Enligt åklagaren finns det inget som talar emot hans berättelse, men att det heller inte spelar någon roll varför vapnen var där.

– Det viktiga är att det är taget i beslag och har kommit bort från gatan. Oavsett om hans berättelse är sann eller inte är det innehavet som kommer att prövas rättsligt, säger Anders Tordai.

Fyra personer i lägenheten

När polisen slog till mot vapengömman i slutet av september fanns det sammanlagt fyra personer i lägenheten. De övriga tre var inledningsvis också anhållna, misstänkta för brott.

Den åtalade 19-åringen åtalas för grovt vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt ringa narkotikabrott.

Enligt stämningsansökan "bör brottet bedömas som grovt eftersom automatkarbinen är av särskilt farlig beskaffenhet, innehavet avsett flera vapen och då gärningen varit av särskilt farlig art med tanke på att vapnen förvarats tillsammans med stora mängder ammunition och narkotika varför det kunde befaras att vapnen skulle komma till brottslig användning."

– Jag har tillräcklig bra bevisning för att väcka åtal och tror på fällande dom, säger Anders Tordai.

Rättegången inleds den 2 december. Om inget oförutsett inträffar bör dom kunna falla inom en vecka efter rättegången.