Engagerade. Mellan tio och femton asylboende jobbar dagligen på odlingsträdgården i Sköndal. Foto: Sanna Källdén

Asylodlarna i Sköndal bjuder till skördefest

På några månader har asylboende i Sköndal förvandlat en tom odlingslott till en blomstrande trädgård. Nu säljer de sina grönsaker på en skördefest.

  • Publicerad 21:02, 15 aug 2016

När odlingarna för asyloboende i Sköndal kom igång i våras så var jorden styv och genomträngd av ogräs. Men när sommaren börjar komma till sitt slut är det en blomstrande trädgård. Det växer mynta och persilja, majrovor och höga rader av blommor. Nyligen fylldes en stor säck med nyskördad squash.

– De har verkligen gjort ett jättestort jobb. Det brukar vara mellan tio och femton stycken asylboende här varje dag, säger Lena Israelsson, odlingsveteranen som har ställt upp som volontär.

Paus från asylboendet

Zia Alizade från Afhanistan drar en jordfräs framför sig och gör i ordning marken för spenatodling. Han berättar att det var det här han jobbade med i sitt hemland och att han kommer hit ofta. Han har blivit lite av en arbetsledare. Hans kompis Morteza Ahmadpour har bara varit i trädgården någon gång tidigare. Han har fått höra om odlingarna och vill själv vara med och hjälpa till.

– Det finns ingenting att göra på asylboendet och huvudet är fullt av tankar medan man sitter och väntar på besked. Då är det väldigt skönt att kunna komma hit och jobba och få lite struktur, säger han.

Skördefest i helgen

Studiefrämjandet drog igång odlingsgruppen som en studiecirkel och en Facebook-grupp har gett projektet en hel del draghjälp. På lördag bjuds det till skördefest dit man kan komma och äta eller köpa grönsaker.

Jamilla och Djowan Elbeati berättar om hur de genom odlingarna har kommit i bättre kontakt med det svenska samhället.

– Vi har två barn som är tre och nio år gamla och som också har följt med hit och lärt sig lite. Vi tänker mycket på dem och att de ska ha en bra framtid här i Sverige, säger Jamilla.

Skördefesten

Vad: Asylodlarna dukar upp mat från Afghanistan, Iran, Syrien och Irak med grönsaker från odlingen. Det går även att köpa grönsaker.

När: Lördag den 20 augusti klockan 16.

Var: Stora Sköndalsbadet, Nils Brinks väg 11. Buss 188 från Gullmarsplan.

Visa merVisa mindre

Erfaren. Mustafa Alqisi som jobbade på en trädgård i Bagdad insisterade på att man även skulle odla blommor. Foto: Sanna Källdén

En väg in. Jamilla Elbeati hoppas att barnen ska få en bra framtid i Sverige. Foto: Sanna Källdén

Förenas. De asylboende talar olika språk men lyckas ändå kommunicera kring odlingarna. Foto: Sanna Källdén

Odlar tillsammans. Zia Alizade hjälper Morteza Ahmadpour att komma igång med trädgårdsarbetet. Foto: Sanna Källdén