Aleksandr Skvortsov, här på en bild från 2014, har hängt i världsrymden. Nu ska han hänga i Bagarmossen. Foto: NASA

Astronauter besöker skolor i Bagarmossen och Kärrtorp

Den svenske astronauten Christer Fuglesang har bjudit in 100 av sina kollegor att besöka skolor i Stockholm. Två av dem landar i Bagarmossen medan ytterligare två tar mark i Kärrtorp.

  • Publicerad 10:30, 15 sep 2015

Det är Bagarmossen-Brotorpsskolor som den 23 september får besök av John-David Bartoe och Aleksander Skvortsov. Amerikanske astronauten Bartoe har klockat 190 timmar uppe i rymden, medan den ryske kosmonauten Skvortsov tillbringat hela 345 dagar, 6 timmar, och 25 minuter där uppe.

Kärrtorps gymnasium får besök av ryssen Sergei Revin (124 dagar, 23 timmar, 52 minuter) och amerikanen Richard Garriott (11 dagar, 20 timmar, 35 minuter).

Vill peppa unga på naturvetenskap

Anledningen till att Christer Fuglesang bjudit in sina kollegor från Association of Space Explorers till Stockholm, är för att inspirera unga så att intresset för naturvetenskap och teknik ökar.

– Det är de enskilda skolorna som sätter programmet, så det blir väldigt olika. Men typiskt är att varje astronaut håller en 15 minuter lång presentation, och sedan blir det en frågestund, säger Johan Marcopoulos, informationsansvarig på svenska myndigheten Rymdstyrelsen.