Återbetalning. Försäkringskassan kräver över 16 miljoner kronor av assistansbolaget i Sollentuna. Foto: Mostphotos

Assistansbolag måste betala tillbaka över 16 miljoner kronor

Ett assistansbolag i Sollentuna krävs på drygt 16 miljoner kronor efter en granskning av Försäkringskassan.

  • Publicerad 06:12, 7 jun 2021

Myndigheten hade vid flera tillfällen fått anonyma anmälningar om att en man inte hade det hjälpbehov som han tidigare hade beviljats assistansersättning för.

När Försäkringskassan gjorde en granskning visade det sig stämma.

Mannen som bor i en av Sollentunas grannkommuner har inte längre det hjälpbehov som tidigare har uppgetts, och man bedömde i ett beslut för några veckor sedan att felaktig assistansersättning har betalats ut åtminstone sedan 2013.

En månad på sig

Det är assistansbolaget som har varit betalningsmottagare och som har lämnat felaktiga uppgifter när de skickade in tidsredovisningar om assistansersättning.

Därför är det bolaget som ska betala tillbaka pengarna, enligt ett återkrav från Försäkringskassan.

Försäkringskassan har prövat om det finns särskilda skäl att befria assistansbolaget från att betala tillbaka det felaktiga beloppet. Särskilda skäl kan till exempel vara av ekonomisk karaktär, men ”vi har inga uppgifter om ekonomiska eller andra omständigheter som skulle hindra er från att betala tillbaka” skriver myndigheten i sitt beslut.

Assistansbolaget från Sollentuna fick en månad på sig att hosta upp och återbetala drygt 16 miljoner kronor.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

En person knivhöggs i Edsberg

Nyheter Ännu ingen misstänkt gripen En person fördes med ambulans till sjukhus med skador i ena armen efter att ha blivit knivhuggen på Skyttevägen i Edsberg vid 22.30-tiden på onsdagskvällen.torsdag 24/6 15:57

Minskad smittspridning – men Tegnell varnar för midsommarfester

Nyheter Andra veckan i rad med under tio nya fall i Sollentuna Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar att endast nio Sollentunabor konstaterades smittade av covid-19 under vecka 24. Exakt lika många som veckan före – och en rejäl skillnad mot för bara...torsdag 24/6 15:19