Aspuddsbor efterlyser krogliv som i Kransen

När Toby Cane flyttade från London till Aspudden fick han höra att det var ett trendigt ställe, där alla hipsters hängde. Han såg framför sig ett livligt restaurangutbud. – Men så är det ju inte alls, konstaterar han.

  • Publicerad 15:49, 23 maj 2016

Toby Cane är inte kritisk mot de befintliga restaurangerna – han vill bara ha fler, mer variation.

– Jag är inte så petnoga, det kan vara en husman, tapas eller mexikanskt. Öl och mat. Det är vad jag efterlyser, säger Toby Cane, som i fjol startade Facebookgruppen ”Vi som vill ha fler matställen i Aspudden”.

Att det finns hungriga Aspuddsbor bekräftas från flera håll. På Café Maräng på Hägerstensvägen säger de:

– O ja, folk frågar mycket efter mat. De vill hellre äta än fika, säger Nadja, som jobbar i kaféet, och vid sidan av bakverken serverar pajer och pasta.

I Facebookgruppen väcks förhoppningen varje gång en tom lokal skådas.

När Youran Sushis restaurang intill Ica blev ledig var förväntan stor. Men luften gick snabbt ur. Grannen Ica skulle ta över den för att bli större.

Det saknas inte folk som vill driva restauranger i Aspudden, men flera vittnar om svårigheten att hitta en lokal.

Restaurangarbetaren och Aspuddsbon Tobias Nordahl har haft planer på att starta eget, kanske en vinbar med tapas, på hemmaplan.

– Jag har inte pratat personligen med alla värdar. Men känslan man får är att de inte är så ”pepp” på det. Man är rädd för störningar, det finns en lite beskyddande stämning här, säger han.

Johanna Klingborn, som hade ett smörrebrödsfik i en pytteliten lokal Aspudden, berättar hur hon förgäves försökte hitta något större.

Hon gav upp – och flyttade sin verksamhet till Kransen.

– I Midsommarkransen finns redan ett etablerat restaurangliv och folk är mer vana vid det och mer inbjudande, säger hon.

– I Aspudden var det ganska nerdekat för 20 år sedan, och jag tror att rädslan för fylla och stök finns kvar i fastighetsägarnas medvetande.

En lokal som tilldragit sig stort intresse är den där Lindqvist Radio och TV tidigare huserade. Både folk som vill starta restaurang och mikrobryggerier har hört av sig.

Men bostadsrättsföreningen Ljungspovens ordförande Bengt Blomquist säger att det inte är en enkel fråga.

– Jag förstår absolut att det finns intresse för en restaurang här. Men lokalen är inte anpassad för en restaurang, så det krävs stora investeringar. Dessutom finns risken att de boende blir störda, säger han.

Toby Cane tror dock inte att det behöver vara så jobbigt med ljudnivån.

– Jag bor jättenära Nickys Thai, och det går bra. Det är väl en del av att bo i när- förort, att det är livligt.

– Man behöver inte ha öppet så sent om kvällarna, och inte heller rikta sig till det stökigaste klientelet, säger han.