Trekanten är en av oaserna för Gizem Erdogan. Foto: Christian Lärk

Aspuddenbon spelar huvudrollen i SVT:s nya serie Kalifat

Den 12 januari har SVT:s nya serie Kalifat som handlar om religiös fundamentalism premiär. Aspuddenbon Gizem Erdogan spelar en av huvudrollerna. – Det är naivt att tro att det inte skulle bli diskussioner.

  • Publicerad 05:00, 12 jan 2020

SVT:s nya serie Kalifat utspelar sig till stor del i syriska IS-fästet Raqqa. Där bor Pervin, som spelas av Gizem Erdogan, tillsammans med sin man Husam och deras bebis. Men Pervin vill därifrån och när hon får kontakt med Fatima på Säpo börjar hon spionera på sin man och lämna information om ett planerat terrordåd i Sverige.

– Det är ett spänningsdrama, men också som ”Scener ur ett äktenskap”, fast i Raqqa, säger Gizem Erdogan.

Gizem Erdogan i serien. Foto: Johan Paulin/SVT

Spionerar på IS

Serien följer Pervins kamp för att komma hem till Sverige med sin bebis och Fatimas kamp för att stoppa det planerade terrordådet. I Sverige drömmer tre tonårstjejer om något större – och blir radikaliserade och söker sig till IS.

– Pervin utsätter sig själv och sitt barn för extrem fara genom att spionera på sin man. För Pervin är det på liv och död, men Fatima ser det som en chans att rädda sin karriär.

Gizem Erdogan fikar gärna på Kniv och kavel i Aspudden. Foto: Christian Lärk

Fakta

Kalifat

Handling: Pervin bor i Raqqa med sin IS-anslutne man. För att kunna fly tipsar hon Säpoagenten Fatima (Aliette Opheim) om ett planerat terrordåd i Sverige. I en Stockholmsförort blir Sulle (Nora Rios) fascinerad av elevassistenen Ibbe som behandlar henne som en vuxen. Hon, bästisen Kerima och Sulles lillasyster får upp ögonen för en ny värld och börjar sakta men säkert radikaliseras.

Manus: Wilhelm Behrman och Niklas Rockström.

Regi: Goran Kapetanović.

I rollerna i urval: Gizem Erdogan, Amed Bozan, Aliette Opheim och Nora Rios.

Premiär: 12 januari i SVT1.

Det visste du inte: Pervins bebis spelas av två tvillingflickor som var omkring tre månader när inspelningen började. ”När den ena inte var så taggad på att vara med tog vi in hennes syster. De var världens lugnaste och coolaste och grät väldigt lite. När vi behövde spela in scener när bebisen grät fick vi vänta till någon av dem blev ledsen. Deras mamma och pappa var med under hela inspelningen och jag fick ett speciellt band till dem. Jag hade väldigt svårt att skiljas från dem.”

Amed Bozan och Gizem Erdogan. Foto: Johan Paulin/SVT

Källa: SVT och Gizem Erdogan
Visa merVisa mindre

Idén kommer från en verklig bild

Idén till Kalifat fick manusförfattaren Wilhelm Behrman när han såg en bild på tre flickor på Gatwicks flygplats, på väg till Syrien för att ansluta sig till IS. Serien är ren fiktion, men håller sig nära sanningen.

– Där journalistiken inte når kan fiktionen fylla på.

Pervin (Gizem Erdogan) riskerar sitt liv genom att spionera på sin IS-anslutne make. Foto: Johan Paulin/SVT

Gizem Erdogan lade ner mycket tid på att förbereda sig för rollen.

– Ingen av oss i teamet har varit i Raqqa eller varit i kontakt med extremism. Jag läste allt som gick att läsa, bland annat Åsne Seierstads bok om två systrar som radikaliseras och fick kontakt med människor som hade det här närmare i sina liv.

Filmade 14 timmar om dagen

Många av scenerna var tuffa att spela in, men Gizem Erdogan hyllar både regissören Goran Kapetanović och  Amed Bozan, som spelar Pervins make.

– Det var svintufft, något av det svåraste jag har gjort. Vi filmade 14 timmar om dagen och det var många tuffa situationer. Men jag och Amed hade superkemi och Goran var helt grym. Det var magiskt!

Gizem Erdogan trivs ute i naturen och vill gärna skaffa hund. Foto: Christian Lärk

Ämnet i serien är både aktuellt och kontroversiellt och Gizem Erdogan tror att det kan bli diskussioner.

– Det är naivt att tro att det inte skulle bli det. Det är en polariserad debatt redan, det här kanske kan ge en ny nyans. Men vi håller på med konst och det är meningen att sätta igång saker. Jag har alltid varit intresserad av vad som driver människor till extrema handlingar. Jag hoppas att man kan se alla gråzoner.

Gizem Erdogan har bott i Aspudden i två år och här trivs hon bra. Ibland promenerar hon längs stranden ända till Skärholmen och tar en fika på Lyran. Foto: Christian Lärk

Spelades in i Jordanien

Serien spelades in i Stockholm och Jordanien.

– Vill man ha Mellanösternmiljö tar man ofta Jordanien. Senaste Star wars-filmen spelades också in där, de bodde på samma hotell som oss. De hade byggt upp en hel stad! Kalifat är säkert bara en nagel i deras budget.

Fakta

Gizem Erdogan

Ålder: 32 år.

Bor: Aspudden.

Familj: Sambo, två bröder, mamma, pappa och en brorsdotter.

Intressen: Tränar, läser böcker och ser jättemycket film.

Senast sedda film: Marriage story.

Nästa roll: Spelar en av huvudrollerna i polisserien Tunna blå linjen, som ska visas på SVT. Börjar inom kort filma för en svensk Netflixserie.

Drömroll: ”Det hade varit fett att spela någon drottning, kanske drottning Kristina. Jag vill spela en roll i det smutsiga 1700-talet i Sverige.”

Visa merVisa mindre