Fotbollspolare. Ivar Birgersson, Isak Ljunghorn och Anton Fjelkman i fotbollslaget Aspudden-Tellus har lyft sig från division 6 till 2 – på två år. Foto: Malin Lööf

Aspudden - Tellus – fotbollskompisar med kometkarriär

Fotbollslaget Aspudden-Tellus har gjort en resa värdig serietidningen Buster. På två säsonger har kompisgänget gått från division 6 till mitten av division 2.

  • Publicerad 09:15, 6 jun 2014

Vägen till division 2 har varit minst sagt dramatisk. Ett avgörande mål i 94:e minuten förra säsongen är bara ett exempel. Men historien börjar 2011, med en sammanslagning. Fotbollssektionen i IK Tellus hade åkt ur division 3 och hade problem med ekonomin. De valde att slå sig samman med division 6-klubben IFK Aspudden. 

Det nya laget-Aspudden-Tellus fick en plats i division 4 inför säsongen 2012. Härifrån har det gått snabbt uppåt. Laget vann direkt sin serie och avancerade till division 3. Första året i division 3 kom man på andra plats och fick kvala. Kvalserien var jämn och i den sista matchen borta mot Katrineholmslaget Värmbols FC var Aspudden-Tellus piskade att vinna. Värmbols behövde oavgjort och spelade på defensiven.

– Man kände att det var en match där mycket stod på spel. Vi var nervösa och det var de också, säger Isak Ljunghorn, som spelar vänsterback.

Matchen stod och vägde, men mot slutet skickade Aspudden-Tellus upp allt de hade.

– Vår mittback var i princip anfallare.

Och det gav resultat. I matchens 94:e minut gjorde de målet som tog dem till division 2.

– Den känslan är svår att beskriva. Ibland känns det lite som en Busterhistoria. Hade någon sagt att vi skulle spela i division 2 för tre år sedan, när vi spelade division 6, så hade jag skrattat, säger Isak Ljunghorn.

För till historien hör att stora delar av lagets stomme består av spelare och ledare som kommer från det gamla division 6-laget Aspudden.

– Vi är ju delvis ett gammalt kompisgäng. Det säger ju att man inte alltid behöver gå den traditionella vägen för att närma sig den svenska elitfotbollen, säger Ivar Birgersson, som började spela i Aspudden när han var fem år. Förutom en säsong i Enskede har han spelat i Aspudden hela sin fotbollskarriär.

Och han är inte ensam om att vara klubben väldigt trogen.

– Vi har ett helt gäng spelare som började i Aspudden när vi var små och inte spelat någon annanstans, säger Anton Fjelkman, som även han spelat i Aspudden hela tiden.
Ledarna har även de varit med på resan. Alla utom två tränare är förälder till en spelare i truppen och har varit med sedan pojklagstiden.

Att klubben är något av en särling i division 2 är tydligt. Enligt reglerna ska division 2- klubbar vara professionella. Det innebär att alla spelare ska ha kontrakt. Det handlar inte om några jättelöner, men de bästa spelarna i divisionen har uppskattningsvis en halvtidslön i månaden. I Aspudden-Tellus har alla spelare samma lön: 3000 kronor om året.

Det märks också när storlagen kommer på besök. Just nu spelar laget hemmamatcher på Hägerstensåsens bollplan, eftersom Aspuddens IP byggs om.

– En del av lagen har ju 500-600 personer i publik på hemmamatcherna. Hägerstensåsen BP håller väl inte riktigt normal division 2- nivå. Konstgräset är lite lappad och lagat, men det är mest roligt när de större lagen kommer och klagar, säger Anton.

Ingen av dem tror att laget kommer gå upp till division 1 den här säsongen. Men på sikt tror de absolut att det är realistiskt.

– Men vi ska inte växa för mycket heller. Det är viktigt att alla spelar för laget och för att de tycker att det är roligt, säger Ivar.

Fakta

Lag med många målskyttar

Aspudden-Tellus ligger just nu på sjundeplats i division 2 Norra Svealand, men bara 5 poäng bakom tvåan Syrianska IF Kerburan. Serieledare är Akropolis IF.  

Laget har bra spridning på målskyttar. På tio matcher har nio spelare gjort mål. Den interna skytteligan leds av Lars Henrik Hagren som gjort två mål.

Laget spelar sina hemmamatcher på Hägerstensåsen bollplan. Nästa hemmamatch spelas nästa lördag 14 juni klockan 14:00 då de möter Spårvägens FF som ligger sist i tabellen.

Laget har som målsättning att inte förlora på hemmaplan, det har de inte gjort än så länge.

Visa merVisa mindre