Snällisen Aslan är Sollentunas första diplomathund. Foto: Tomas Stark

Aslan är Sollentunas första diplomathund

Sollentuna har fått sin första diplomathund. Han heter Aslan och är en 4-årig borderterrier med en extrem förmåga att inte besvara aggressioner från andra hundar. – Hans personlighet kan liknas vid Nelson Mandela eller Dalai Lama, säger matte Maria Nilsson.

  • Publicerad 05:10, 5 mar 2019

Det finns bara drygt 20 diplomathundar i Sverige. En av dem är Aslan i Sollentuna, som certifierades för ett par veckor sedan tillsammans med sin matte på Hundens Hus.

Maria Nilsson och Aslan, med diplomet från certifieringen till diplomathundsteam. Foto: Tomas Stark

Ett diplomathundsekipage – en diplomathund och dess förare – är specialutbildade för att arbeta med hundars språkutveckling och sociala utveckling i förhållande till andra hundar.

”Måste vara en själ som passar för jobbet”

Diplomathunden kan användas för att hjälpa valpar och unghundar att utveckla sitt språk och utveckla deras sociala kompetens. Den kan också användas i rehabiliterande syfte för att hjälpa rädda, osäkra eller arga hundar att bli tryggare i möten med andra hundar.

– Hunden får gå igenom lämplighetstest först. Det måste vara en själ som passar för jobbet, och som tycker att det är kul. Sedan behöver den själen utbildas och förberedas för att klara jobbet, säger Maria Nilsson.

”Får inte svara tillbaka om någon är aggressiv”

Medan hon berättar ligger Aslan snällt bredvid och väntar i lokalen i Rotebro där de tar emot hundar som behöver hjälp med språket eller med sin sociala förmåga.

Här i lokalen i Rotebro tar Aslan och Maria Nilsson emot hundar och deras ägare som kan behöva hjälp. Foto: Tomas Stark

– I går gjorde vi ett diplomathundsmöte med en hanhund som var osäker och inte kunde social koder. Han gjorde utfall och försökte betäcka min hund, men Aslan blev inte aggressiv. Han får inte svara tillbaka om någon är aggressiv utan han måste hitta andra kreativa lösningar på situationen, säger Maria Nilsson.

”För vissa saker krävs en annan hund”

På ena väggen hänger ett porträtt på Aslans bonusstorasyster, 11-åriga Agnes.

– Hon är på sätt och vis anledningen till att jag skaffade Aslan. Hon var en traumatiserad omplaceringshund som hade varit hackkyckling i sitt tidigare liv. Som människa kan man göra mycket, men inte allt. För vissa saker krävs en annan hund, säger Maria Nilsson.

När hon hade skaffat Aslan utbildade hon sig till hundbeteendevetare.

– Det krävs att jag förstår vad han menar, men också att jag litar på hans omdöme. Han jobbar med hunden och jag jobbar med hundföraren. Tack vare det Aslan berättar för mig om den andra hunden kan jag ge ägaren goda råd.

Empatisk och positiv – och genomsnäll

Av Aslan krävs också en hel del. Han måste bland annat klara att be sin matte om råd i en situation som är svår, och han måste klara att stå helt stilla och låta en annan hund gå fram och ”lukta av” honom, berättar Maria Nilsson.

Aslan måste klara att vara helt stilla och låta en annan hund gå fram och ”lukta av” honom. Här visar Maria Nilsson med en låtsashund som hoppar fram och sniffar utan att Aslan rör en min. Foto: Tomas Stark

– En diplomathund måste vara empatisk och ha lätt att se en annan individ och dess behov. Den bör också vara positiv, tycka att det är roligt, och gilla problemlösning. Och vara genomsnäll. Jag tror inte att Aslan skulle försvara sig ens om en annan hund försökte döda honom, han tror gott om alla.

Alla uppdrag passar inte Aslan

Sedan Aslan och Maria Nilsson blev ett certifierat diplomathundsteam för ett par veckor sedan har de redan tagit emot flera hundar. Men de tar inte riktigt vilka uppdrag som helst.

Aslan passar bäst för osäkra och otrygga hundar som kanske behöver hjälp med språkutvecklingen, berättar Maria Nilsson. Foto: Tomas Stark

– Om någon ringer och säger att ”jag har en slyngel som är otroligt oförskämd mot andra hundar” så är inte Aslan rätt val av diplomathund. Han har inte pondus, det finns det andra som har. Aslan passar osäkra otrygga hundar som kanske har problem med språket, till exempel valpar som har fötts ensam i en kull, säger Maria Nilsson.

Fakta

Mumsar helst på torkad oxtunga och laktosfri mjukost

Namn: Silvermolnet Aslan.

Ålder: 4 år.

Bor: Sollentuna.

Ras: Borderterrier.

Familj: Husse, matte och bonusstorasyster Agnes.

Fritidsintressen: Att leta efter dofter, att leka med kompisar och att njuta av livet.

Favoritmat: Torkad oxtunga och laktosfri mjukost.

Aktuell: Blev i februari certifierat diplomathundsteam tillsammans med matte Maria Nilsson.

Visa merVisa mindre

Man i 90-årsåldern åtalas för trafikbrott

Nyheter Ska ha kört på pojke på övergångsställe – och smitit En Sollentunabo i 90-årsåldern åtalas i Attunda tingsrätt för vållande till kroppsskada och smitning från trafikolycksplats.onsdag 6/7 15:15

Allt fler elsparkcyklar stjäls i Norrort

Nyheter Ökning. Populärt fordon - då bli stölderna fler Stölder av elsparkcyklar har ökat dramatiskt under de första fem månaderna i år i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby. Förta halvåret 2022 har de gått upp med 500 procent.onsdag 6/7 6:40