"Det är jättetrevligt och jag gillar verkligen ljusen i träden nere vid torget. Men det är kanske lite tidigt att tända upp den redan nu", säger Vivi Löfgren som bott i Hökarängen i 50 år. Vivi berättar även att hon älskar tomtar – och att hon har många prydnadstomtar hemma. Foto: Elin Jonsson

Åsikterna går isär om Hökis julbelysning

Nu till helgen – lagom till julmarknaden – ska all julbelysning i Hökarängen centrum tändas. Men mycket lyser redan och bland Hökisborna går åsikterna om pyntet isär.

  • Publicerad 11:38, 28 nov 2018

Redan nu är det mesta av julbelysningen på plats i Hökarängen – men några saker återstår. Belysningen ovanför gågatan som hänger mellan husen lyser redan, det som saknas är två granar samt lite fix och trix.

– Allt är igång till 99 procent. Vi har en julstjärna som har lite problem med kablarna men vi håller på att fixa det nu, säger Patrik Westman, fastighetsförvaltare på Stockholmshem som ansvarar för en stor del av julbelysningen i Hökarängens centrum.

Han berättar att det är samma julbelysning i år som det varit de senaste två jularna. Hans uppfattning är att julpyntet är superpoppis bland de boende i området.

Lena Tindra Bodin gillar julbelysningen – och säger till och med att den är genialisk. Foto: Elin Jonsson

Göran Nilsson tycker att julbelysningen är helt okej. Foto: Elin Jonsson

Göran Nilsson som bott i Hökarängen sedan 1973 håller dock inte med. Eller han känner i alla fall inte att julbelysningen är speciellt häpnadsväckande. Förvisso håller han sig mest inne under vintern då han föredrar somrarna på landet.

– Den är väl okej nu när jag tittar på den. Men jag har egentligen inte tänkt på den tills nu. Men jag tycker att den kunde ha lite mer färg och då även matcha retroskyltarna som alla affärer har här, säger Göran Nilsson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vid den upptända granen på torget står Lena Tindra Bodin och packar upp prylar ur lådor som hon ska sälja till förbipasserande. Hon plockar upp saker från hennes liv. Glittriga, silvriga och färgglada plagg. En köksmixer. Skor. Och lite annat. Tio procent av intäkterna går till Barncancerfonden.

Lena Tindra Bodin tycker att julbelysningen är fullkomligt förträfflig.

– Den är ljuvlig. Gedigen och tidlös och så omsorgsfullt uttänkt. Den tilltalar mig något enormt. Jag brukar stå här på torget ett par gånger i veckan året om och julbelysningen lyfter upp min gamla gågata. Den är genialisk, säger Lena Tindra Bodin, som även kommer sälja grejer på torget under helgens julmarknad.

Staden glömde plocka ner julpyntet i Bagis

"Det är väldigt fint och vackert. Jag märkte när det tändes upp förra veckan och uppskattar verkligen den här julbelysningen. Jag brukar gå här ett par gånger i veckan när jag ska handla mat", säger IT-chefen Ovidiu Grosu som bott i Hökis i sju-åtta år. Foto: Elin Jonsson