Merja Wahren med dottern Julia tycker att saneringen av skolan känns lite olustig. Foto: Victor P. Munther

Asbestfaran över efter sanering på skolan

Under måndagens skolstart berättade rektor Göran Bergholm att asbestsaneringen av Tallkrogens skola varit framgångsrik. Trots det fick uppstarten ske under bar himmel, inför oroliga föräldrar. – Det är olyckligt att det är just asbest när det gäller små barn och deras hälsa, säger föräldern Merja Wahren.

  • Publicerad 13:19, 20 aug 2018

Bakom uppställda stängsel med gula, lysande varningstrianglar arbetar personer i vita heltäckningskläder.

– Just nu känner jag mig inte orolig, men det är lite väl mycket folk i helkroppsdräkter här vid skolgården. Det hade jag inte väntat mig, säger Fredrik Jeppsson.

Fredrik Jeppsson.

Tillsammans med sonen Edwin, och ytterligare något hundratal elever och föräldrar, väntar de på att rektor Göran Bergholm ska hälsa dem välkomna tillbaka från sommarlovet.

Och så ska han berätta om den asbestsanering som pågått på skolan.

– Sisab har gjort ett jättejobb och det har varit mycket resurser som har placerats här för att det ska bli så bra som möjligt. Och det har blivit nästan så bra som möjligt, säger han från den lilla scenen på skolgården.

”Det är lite olustigt”

Merja Wahren har kommit till skolan för att lämna av dottern Julia, som ska börja förskolan. Hon har förberett jobbet på att det kan bli en strulig vecka.

– Det är lite olustigt, men som jag förstått det är det mellanstadiet som är mer drabbat än Julias förskoleklass. Men det är olyckligt att det är just asbest när det gäller små barn och deras hälsa. Man tänker även på lärarna, hur länge har de jobbat i det? säger hon.

 

Mitt i Söderort berättade i förra veckan om hur rektorn upptäckt misstänkt damm från rivningen av fönsterfogar. Stockholms skolfastigheter Sisabs prover visade spår av asbest och förskolan Bullerbyn blixtevakuerades i torsdags. Dagen därpå meddelades Tallkrogens elever och vårdnadshavare att skolplikten inte gällde för måndagens skolstart.

Någon timme senare uppdaterades dock informationen på skolans hemsida.

– På fredagen, klockan halv tolv, fick vi en halvtimme på oss att utrymma byggnaden. Då var arbetsmiljöverket på gång och platschefen här berättade att ett mycket kraftigt vite skulle utgå om vi inte utrymt lokalen innan klockan tolv, säger Göran Bergholm.

Skolplikten råder

Under förvirringen publicerades det första informationsbrevet.

– Politiker i Stadshuset reagerade då på att vi hade den formuleringen på hemsidan, att det inte rådde skolplikt, så då fick vi göra en uppdatering.

Då uppdaterades även  information om att barnen inte behövde ha med sig matsäck. Måndagens skollunch tillagades i matsalen, som efter sanering och luftprover fått klartecken av Sisab.

Av Tallkrogens lokaler är det nu bara en byggnad som fortsatt är avstängd. Totalt handlar det om ett tiotal klassrum som är obrukbara.

– Där väntar vi provsvar under dagen, säger Rebecca Nyberg, kommunikatör på Sisab.

– Det är inget som påverkar undervisningen, säger Göran Bergholm.

Göran Bergholm håller i måndagens uppstart.