Åsa Joseph i Edsberg: ”Vi lever i en soptipp”

Gång på gång har Edsbergsbon Åsa Joseph försökt få både Sollentunahem och Sollentuna kommun att förbättra städningen i området. Men det har varit förgäves och nu har hon tröttnat på skräpet. – Här finns skräp som har legat i flera år. Vi lever i en soptipp. Det är sorgligt, säger hon.

  • Publicerad 16:24, 22 jan 2020

Lokaltidningen Mitt i berättade i tisdags att en mängd papperskorgar just nu saknas i Sollentuna sedan de plockats bort av misstag.

Hoppsan – vart tog Sollentunas alla papperskorgar vägen?

Det har skett i bland annat Edsberg, men skräpet som får Åsa Joseph att reagera är betydligt äldre än bara från de senaste veckorna.

– Det var skräpigt i området när jag flyttade hit för sju år sedan, men det blir bara värre och värre. I buskage och skogspartier är det så illa att de innehåller mer skräp än fallna löv, säger hon.

Hjälper inte att höra av sig

Som värst är det mellan Drevkarlsvägen, där Åsa Joseph bor, och Muskötstigen, förklarar hon.

Åsa Joseph och hennes hund Charlie, som sniffar på en av alla pizzakartonger som ligger lite varstans i skogsområdet. Foto: Tomas Stark

– Sollentunahem sköter om de öppna gräsytorna bra, men så fort det är lite svårare att komma åt så får skräpet bara vara kvar. Jag har hört av mig till både Sollentunahem och kommunen många gånger. Det hjälper inte, säger Åsa Joseph.

Skräp i drivor i skogspartiet

En promenad genom området visar att det mycket riktigt är fullt av plastpåsar och annat skräp i buskagen.

Och i skogsområdet mellan Drevkarlsstigen och Muskötstigen ligger pizzakartonger, ölburkar, plastsopor och annat skräp i drivor på sina håll.

”Råttorna stannar och stirrar på en”

Åsa Josephs hund Charlie går fram och nosar på en av pizzakartongerna medan Åsa berättar att hon och flera andra hundägare i Edsberg brukar plocka skräp, åtminstone utmed gångvägarna, när de är ute på sina hundpromenader.

– Det är ett gäng tanter som plockar skräp. Ingen annan gör ju det!
Enligt Åsa Joseph har råttorna börjat föröka sig rejält i området på senare tid, trots att fyra råttgiftbehållare har placerats bakom ett av husen på Muskötstigen.

Giftbehållare som ska att begränsa råttornas framfart i Edsberg. Foto: Tomas Stark

– Nu för tiden kan råttorna stanna framför en och stirra mitt på ljusa dagen, säger hon.

Pressening har hängt ”i ett par år”

På gångvägen som går rakt genom cirkeln innanför Ribbings väg stöter Åsa Joseph ihop med en av de skräpplockande ”tanterna”.

– Jag håller med om att det är fruktansvärt skräpigt här. Har du sett nere vid förskolan? Och på Rörsjöskolans skolgård? Det är fruktansvärt! säger Monica Biving som är dagmatte och är ute på en promenad med hunden Jessie.

En bit bort längs gångvägen får Åsa Joseph syn på en halvtrasig militärgrön pressening som dinglar på ett tunt träd.

Presseningen har hängt i ett par år, berättar Åsa Joseph. Foto: Tomas Stark

– Den har hängt där i ett par år nu. Vi är några här i området som försöker plocka emellanåt, men något ordentligt måste hända nu. Det känns som ett bottenlöst problem som ingen ansvarig vill ta på allvar, säger Åsa Joseph.

”Vi vill veta exakt var det är skräpigt”

Kamille Taner, parkförvaltare i Sollentuna, förklarar att en försvårande omständighet är att vissa områden sköts av Sollentunahem och vissa av kommunen.

– Vi på kommunen har entreprenörer som sköter städningen. Ligger de efter så vill vi veta det. Det är stora ytor i Edsberg så vi vill gärna veta exakt var det är skräpigt, säger hon.

Ska städas minst en gång i veckan

Åsa Joseph har hört av sig massor av gånger och berättat om hur skräpigt det är på olika platser i Edsberg, men upplever alltså att det inte har hjälpt.

Kamille Taner uppmanar ändå alla Edsbergsbor som upptäcker skräpiga platser att höra av sig till kommunen.

– Det är bara att ringa till Kontaktcenter. Där vet de om området tillhör oss eller en av fastighetsägarna. Är det till exempel Sollentunahems mark så får man höra av sig till dem. Är det vår mark så tar vi tacksamt emot samtal om skräp. Våra entreprenörer har städning minst en gång i veckan, med både papperskorgstömning och skräpplockning, säger hon.

SL: Nu öppnar vi framdörrarna på bussarna

Nyheter Blir först i Sverige Genom att installera skyddsglas vid förarhytten i bussarna blir SL först i Sverige att öppna framdörrarna under coronapandemin.fredag 4/12 15:00

Rättegång ställdes in då fritagning befarades

Nyheter Mystiskt telefonsamtal till häktet väckte misstankar Attunda tingsrätt ställde på torsdagen in rättegången mot en 16-årig pojke och tre gängkriminella som åtalats för inblandning i ett misslyckat beställningsmord. Orsaken var att man befarade ett...fredag 4/12 12:15