Ärvda lyxbilar kan säljas för 30 miljoner

En förmögen tandläkare på Östermalm lämnade efter sig två unika lyxbilar när han dog. I decennier stod de undangömda i ett garage. Nu är arvstvisten löst och när de i morgon säljs på auktion väntas de inbringa upp till 30 miljoner kronor.

  • Publicerad 15:40, 6 jul 2018

Två bilar som i princip stått orörda i ett garage i Åkersberga i nästan 50 år tros inbringa runt 30 miljoner kronor när de i morgon går under klubban på en auktion i Frankrike.

Det handlar om två Mercedes 300 SL. Den ena är en roadster från 1962 som bara har gått 135 mil, och uppskattas kunna säljas för runt 20 miljoner kronor.

Det finns inte en till i världen i det skicket. På en internationell auktion kan det dra iväg till vad som helst.

Thomas Larsson, bilsamlare

När Mitt i vid ett tidigare tillfälle intervjuade bilsamlaren Thomas Larsson, som har sett de två dyrbara Mercedes-bilarna i verkligenheten, var han lyrisk i bedömningen om roadstern.

– Den var jättefin, fantastisk! Det finns inte en till i världen i det skicket. På en internationell auktion kan det dra iväg till vad som helst. Dessutom var det en -62:a som har aluminiummotor och skivbromsar – det är värt fem miljoner extra bara det.

1956 Mercedes-Benz 300SL Papillon. Foto: Christian Martin/Artcurial

Den andra bilen är en Mercedes 300 SL från 1956 med måsvingar, alltså där dörrarna öppnar sig uppåt, uppskattas enligt auktionsfirman Artcurial kunna gå för 15 miljoner kronor.

Flera arvstvister

Bilarna ingick i kvarlåtenskapen efter en förmögen tandläkare på Östermalm som avled 2011, 82 år gammal.

Mannen ska ha varit en samlare av rang, och i garaget på hans sommarställe i Österskär i Österåkers kommun fanns de två bilarna.

Han lämnade bland annat även efter sig en åttarummare på Strandvägen som såldes för 27 miljoner kronor, en Rolls Royce , en Porsche och sommarhuset i Österskär som såldes för nästan 12 miljoner.

Mannen hade inga släktingar, men det fanns flera som ville göra anspråk på arvet, bland annat ett handelsbolag och en stiftelse som ansåg sig äga bilarna. Men efter flera rättstvister var det Allmänna arvsfonden som fick rätt till arvet.

1963 Mercedes-Benz 300SL Roadster. Foto: Christian Martin/Artcurial

Auktionshuset skriver till Mitt i att samlare från hela världen har visat väldigt stort intresse intresset för de båda bilarna inför auktionen, och att det särskilt är roadstern som intresserar.