Lagare. Jennie Dahlén och Johanna Leymann har båda riktat in sig på hållbart mode. Idén till boken kom när de själva blev föräldrar 2017. Foto: Emilia Bergmark

Ärva, lappa, laga – Johanna slår ett slag för hållbara barnkläder

Visste du att bara ett av hundra plagg som lämnas in till återvinning blir ett nytt? Eller att en femåring kostar 11 000 kronor per år att klä i nya kläder och skor? I boken Klä barnen guidar Vasalundsbon Johanna Leymann till en mer klimatsmart garderob för de små.

  • Publicerad 13:07, 10 jun 2022

Jag blev en lagare rätt nyligen

Hållbart mode – Johanna Leymann har länge brunnit för frågan och skrivit både böcker och föreläst om vilken miljöplåga textilindustrin är.

När hon själv fick barn, hon har två nu, insåg Johanna dock att det inte riktigt gick att applicera på kladdiga bodies och sönderlekta jeansknän. Dessutom växer ju barn ur allt i ilfart.

Det sådde fröet till Klä barnen, som hon skrivit ihop med Jennie Dahlén.

– Målet att använda samma tröja i tio år, som man kan prata om för vuxenkläder, funkar ju inte på barn. Men att tio barn bär tröjan kan man sikta på, säger Johanna Leymann.

Smarta genvägar

Det handlar om att ärva, köpa begagnat, fixa, lappa, laga.

– Jag blev en lagare rätt nyligen. En grej som funkat för mig är är att laga ihop med min femåring. Hon gillar att pyssla och får själv bestämma färg på tråden, form på lappen. Eftersom mina barn är väldigt kräsna sparar det både tid och pengar att laga jämfört med att köpa plagg som de ändå inte godkänner.

Att plocka fram syskrinet när barnen somnat – man kanske inte blir supertaggad av tanken i vardagskaoset.

Men bokens idé är att sänka trösklar och hitta genvägar. Tagga ned. Det måste ju inte bli perfekt heller, det viktigaste är att kläder går att leka i, menar Johanna.

Färga med rödlök

Tips finns också på temat "remake" – varför inte måla på fläckiga kläder, pynta sunkiga jympaskor med pärlor eller färga plagg som barnet ledsnat på? Det mesta som färgar av sig funkar: avokado, rödlök, te.

Boken slår ett slag för att kämpa emot "nyköpsnormen". Fylla på efter behov, inte begär.

– Det är svårt att värja sig mot reklam som säger att man ska köpa en viss pryl om man älskar sitt barn. Eller stå emot impulsen att gå i butiker. Men vad vill man förmedla till sitt barn – att statusen sitter i kläderna, eller något annat? Barn behöver egentligen ganska lite prylar och kläder i början, och man kan tänka på att ett begagnat plagg är nytt för dig och ditt barn.

Ett hållbart barnplagg är det som används om och om igen, säger Johanna Leymann. Foto: Linnéa Jonasson Bernholm

Secondhand-profil

Johanna Leymann, 35, är författare och föreläsare inom hållbart mode,

Bor med man och två barn, Ingrid, 5, och Lasse, 2, i en lägenhet i Vasalund.

Utsågs 2019 till Sveriges secondhand-profil.

Handlar gärna second hand lokalt, på Råsunda barnkläder och Cirkus.

Visa merVisa mindre

Foto: Linnéa Jonasson Bernholm

Förläng livstiden på kläderna

Undvik vita plagg och satsa på färger och mönster som "sväljer" fläckar.

Välj plagg att växa i – justerbar resår, muddar som går att vika ned och så vidare.

Köp stort! Det går finfint att rulla upp för långa tajts, eller lägga upp byxben och ärmar genom att stryka på självhäftande remsor för gardiner. Dra bort när barnet växer.

Var inte storleksblind. Prova innan du rensar ut – storlek 74 och 92 kan många gånger funka på samma kropp.

Källa: Klä barnen (Ordfront förlag)

Visa merVisa mindre