Artur gör korv till en delikatess

Artur Oziemkowski äter entrecôte till frukost och lagar gryta av korvrester till middag. På dagarna är han korvgubbe i Länna. Och det går hur bra som helst. – Han borde öppna ett ställe i Enköping, tycker en långväga lunchgäst.

  • Publicerad 13:52, 6 okt 2014

Där, bredvid den stora möbelkedjan intill jätteparkeringen, står den oansenliga lilla runda kiosken. Det är knappt så man ser den.

Farstabon Artur Oziemkowski tog över stället för snart två år sedan, med en helt egen idé: äkta hemlagad korv i korvkiosk. Sedan dess har snacket spridit sig via sociala medier och från mun till mun.

På baksidan av menyn hänger en penna där gästerna kan kommentera: ”sjukt gott”, ”två korvar var inte för mycket” och ”shit, va bra”.

I dag är Krubberiet, som korv­kiosken heter, en succéhistoria där gäster kommer resande långt håll för att käka en korv.

Vad är det som gör att så många gillar dina korvar?

– Jag är född i en krögarfamilj och har jobbat i delibutik hela mitt liv. Hemligheten är att jag har erfarenhet och fantasi.

Äter du mycket korv själv?

– Det blir ibland entrecôte till frukost och korvrester till middag, jag gillar det där stuket, det behöver inte vara sylt och smörgåsar. Jag kan få idéer till korvar efter att ha ätit på restaurang, att äta kött är ett sätt att få inspiration till smaker.

Som när han nyligen var på semester i Sicilien. Då serverades stekt kycklingbröstfilé med citron i smörsky, och aubergine och parmesanost.

Det blev alltså en korv av rätten?

– Yes, det är månadens korv på menyn, en salsiccia di pollo al limone. Jag gjorde klart alla korvar i går, ungefär 15 kilo, säger Artur Oziemkowski.

Under den halvtimme som hinner passera när Lokaltidningen Mitt i är på plats är det ett flertal kunder som beställer korv.

Hantverkaren Jesper Smith från Enköping har jobbat i Huddinge en vecka. Det här är andra gången han besöker Krubberiet, han vill hinna med en korv till innan han far hem.

Han beställer en månadens korv.

Hur smakar det?

Smith gör tummen upp, med munnen full med mat, innan han får fram:

– Han borde öppna ett ställe i Enköping.

Artur Oziemkowski har en tanke om att expandera, men kanske inte i Enköping.

– Jag har funderat lite på att öppna fler små ställen i söderort. Kanske en ”grande” restaurang som ligger trevligt inne i stan, men det är fem tio år framåt i tiden, ­säger Artur Oziemkowski.

Artur Oziemkowski kan korv. Hemligheten är en passion för kött och att lära sig allt, till exempel genom att jobba i deli-butik ett årtionde.

Jag är född i en krögarfamilj. Hemligheten är att jag har erfarenhet och fantasi.Artur oziemkowski

Fakta

Krubberiets italienska salsiccia (fem kilo)

3,5 kg fläskbog, mals grovt

1,0 kg halsbit från gris, mals fint

26 gram fänkålsfrön, mortlas

13 gram svartkummin

ett halvt knippe färsk rosmarin

2 dl rött vin

2 dl vatten

100 gram salt

50 gram svartpeppar

naturligt fjälster (gris)

4 vitlöksklyftor pressas

Gör så här: Blanda ingredienserna. Förväll korven i 70–80-gradigt vatten cirka 10 minuter. Grilla eller stek direkt i ca 20 minuter.

Visa merVisa mindre