Mälarhöjdsbon Caroline Donath har skapat 40-talsbönan Majken, som dyker upp på Septemberfesten i Gropen. Foto: Mattias Ek/Stockholms stadsmuseum

Artister sluter upp vid fest i Mälarhöjden

På lördag blir det stor fest i Mälarhöjden. Bjuder gör Mälarhöjdsföreningen, som bullat upp med teater, sång, musik och prisutdelningar.

  • Publicerad 11:30, 31 aug 2021

Vi vill fira att vi kan träffas igen.

På vintern är Gropen Mälarhöjdsbarnens bästa pulkabacke. Nu blir slänten nedanför Bellmanskällan också en festplats. Lördag den 4 september ordnar Mälarhöjdsföreningen en stor fest här.

– Vi vill fira att vi kan träffas igen, säger Linda Linnskog Rudh, sekreterare i styrelsen och en av dem som jobbat med festen.

Normalt ordnar Mälarhöjdsföreningen Mälarhöjdsdagen i maj varje år. Då brukar Krausparken fyllas med människor som ser på föreställningar, äter godsaker, bekantar sig med lokala företagare och deltar i aktiviteter. De två senaste åren har den inte blivit av, på grund av pandemin.

– När vi insåg att vi måste ställa in vårens fest sa vi att vi måste ordna en efter sommaren i stället. Nu gör vi det. Vi kallar den Septemberfesten och har valt att vara i Gropen där det är lättare att hålla avstånd, säger Linda Linnskog Rudh.

Festen startar klockan 12.30. En kvart senare hälsar Mälarhöjdsföreningens ordförande Håkan Lindhoff och journalisten Camilla Kvartoft alla välkomna. De två är sedan konferencierer.

Körer och artister

Först ut på scenen är skådespelaren Caroline Donath. Hon presenterar sitt alter ego Majken, som kommer att dyka upp då och då under dagen.

– Hon är en Söderböna från 40-talet som drömmer om att bli filmstjärna och tror att alla andra också lever under andra världskriget, säger Caroline Donath.

Uppträder gör också showkörerna Megafon & Mikrofon, Bröderna Rongedal och 20-mannabandet Jitter Big Band. Dessutom ska äldre Mälarhöjdsbor berätta om Mälarhöjden förr och en inbjuden gäst föreläsa om konstnären Hertha Hillfon, som skulle ha fyllt 100 år i år.

Bröderna Rongedal är två av de artister som dyker upp på Mälarhöjdsdagen. Foto: Karin Törnblom

Priser delas ut

Prisutdelningar blir det också. Årets Mälarhöjdare ska presenteras och ett pris för berömvärd byggnadsvård delas ut. Sex lokala ungdomsföreningar ska dessutom få en summa pengar.

– Vi brukar ge bidrag till ungdomsföreningar. I år är vi stadda vid kassa eftersom vi inte haft några evenemang så vi kan ge dem lite extra. De kommer också att få berätta om sina verksamheter på scenen, säger Linda Linnskog Rudh.

Det här händer under Septemberfesten

Aktuellt: Mälarhöjdsföreningen bjuder in till Septemberfesten. Det är gratis att delta.

När: Lördagen den 4 september kl 12.30–16.00.

Var: I Gropen, nedanför Bellmanskällan, i änden av Källbacken. Ta med egen filt/stol och eventuellt picknick.

Mat att köpa: Mälarhöjdens scoutkår säljer kebab och friterade munkar.

Ur programmet (rullande/inga fasta tider):

Underhållning: Skådespelaren Caroline Donath agerar som 40-talsbönan Majken. För musik och sång står showkörerna Megafon & Mikrofon, bröderna Rongedahl och Jitter Big Band som spelar storbandsjazz.

Föreläsningar: Äldre Mälarhöjdsbor berättar om Mälarhöjden förr. Föreläsning om konstnären Hertha Hillfon, som bodde och verkade i Mälarhöjden.

Priser/utmärkelser: Presentation av Årets Mälarhöjdare. Pris för berömvärd byggnadsvård delas ut. Sex lokala ungdomsföreningar får en summa pengar.

Mer info: mhv.se/nyheter

Visa merVisa mindre