Rabatt. Nu ser Artipelag över ett familjepris, uppger Magnus Danielsson. Foto: Pekka Pääkkö

Artipelag firar 10 år– med 395 kronor i inträde

Artipelag fyller 10 år. Det firas med en jubileumsutställning. Men de höga inträdespriserna har kritiserats. Nu svarar Artipelags vd på kritiken.

  • Publicerad 09:00, 23 jun 2022

Vi måste räkna baklänges

395 kronor. Det är inträdespriset för en vuxen på utställningen Essence-Eksistence av den tyske konstnären Anselm Kiefer. För pensionärer kostar det 345 kronor.

Priset har kritiserats i media, inte minst i Birgitta Rubins krönika i Dagens nyheter, för att stänga ute personer som inte är höginkomsttagare.

"Räkna baklänges"

Magnus Danielsson, vd på Artipelag, menar att inträdespriserna är en förutsättning för kunna ta in en så stor och påkostad utställning med en världskonstnär som Kiefer, eftersom Artipelag drivs helt privat till skillnad från museum med statsstöd.

– Vi måste räkna baklänges. Vi betalar x antal miljoner för att få in utställningen i huset och då måste vi också på kommersiella villkor kunna ta betalt för att förmedla den här unika konsten eftersom vi inte har några som helst statliga anslag.

Sedan tidigare har Artipelag något rabatterat pris för både studenter och pensionärer. Till skillnad från tidigare har de märkt att fler barnfamiljer vänder sig till utställningen i år och därför håller de nu på att ta fram ett rabatterat pris även för familjer.

– Vi håller på att se över ett erbjudande för familjer, vi vill att Artipelag skall vara tillgängligt för alla åldrar och erbjudandet kommer komma ut vilken dag som helst, en familj ser ut på många sätt idag och vi behöver göra rätt från början. Det jag vet så här långt är att barnen har gratis inträde.

Du tror inte att era priser kan stänga ute människor?

– Besökssiffrorna visar något helt annat. Vi har mycket fler besökare per dag nu än någon annan utställning vi har haft så här tidigt på sommaren. Som det ser ut idag kan vi inte se att priset har påverkat besöksantalet.


 

Det här räcker 400 kronor till

Ett inträde till Atipelag kostar 395 kronor för vuxna.

Här är tips på annat att göra för cirka 400 kronor:

– Säsongskort på Norra Brunn (350 kronor).

– Åka buss från Stockholm till Berlin (399 kronor).

– Ta ett sista miuten-flyg till Milano (396 kronor).

– Köpa 27 ostburgare på en stor snabbmatskedja (405 kronor)

Visa merVisa mindre