Hundkompisar. Gunilla Hurtig och Björn Nilsson med deras hundar Maskot och Sammy. Foto: Pia Bispo

Årstas hundrastgård flyttar i vår

Årstafältets hundrastgård såg ut att gå en dyster framtid till mötes. Men efter stora protester har nu staden skakat fram en ny plats där vovvarna kan springa fritt i vår.

  • Publicerad 16:30, 8 okt 2021

Hundrastgården på Årstafältet är en av de största i staden och lockar besökare från hela södra Stockholm. När det blev känt att rastgården måste maka på sig för att ge plats för nybyggen blev protesterna stora – 866 namn samlades in.

Men nu kan hundägarna andas ut igen. Staden har hittat mark, en stor gräsyta, mellan Lidl och Enskede rackethall i närheten av Årstafältet.

– Det är helt underbart. Det är jätteviktigt att vi får en ny hundrastgård. Det har blivit ännu fler hundar under coronan också, säger Sturebybon Gunilla Hurtig och fortsätter:

– Det är bra att den faktiskt kommer bort från Östberga, ungdomar har stökat där på helger och slängt fimpar som vi behövt städa upp på måndagarna. Placeringen är perfekt, jag är så glad att de lyssnat på oss.

Hennes hund Maskot springer runt på gräsytan vid Lidl, ihop med Björn Nilssons vovve Sammy.

Både Gunilla och Björn berättar att hundrastgården är en stor del av deras sociala liv. De hoppas att det sätts upp en kur, där de kan stå när det regnar, och fikabord även i den nya hundrastgården.– Vi har fört hit det sociala livet i stället för att sitta hemma en kväll och glo på tv, säger Gunilla Hurtig.

Glada. Gunilla Hurtig och Björn Nilsson säger att hundrastgården är viktig även för hundägarna som umgås där. Foto: Pia Bispo

De berättar att deras hundar Maskot och Sammy lärt känna varandra väl vid det här laget.

– De är trygga med varandra, även om de inte leker ihop. Maskot kan tigga godis av mig, säger Björn Nilsson.

Passar det alla hundar att vara på en hundrastgård?
– Nej, en del klarar inte av att vara med andra hundar. De kan vara blyga i början också. Det här är ett sätt att socialisera dem. Maskot har varit på hundrastgården på Årstafältet nästan hela sitt liv, så det är hans andra hem, säger Gunilla Hurtig.

Pierre Persson är enhetschef inom Enskede/Årsta/Vantörs stadsdelsförvaltning. Han säger att den nya hundrastgården ska stå klar i vår, runt mars månad.

– Vi har jobbat hårt för att leta upp en ny plats. Det känns jättebra att vi kan gå folk till mötes. Hundägare har en viktigt funktion att skapa trygghet i området, säger han.

Läs också: De startar upprop för ny hundrastgård i Söderort

Park i Skansen-storlek planeras

Hundrastgården flyttar från Årstafältet till Lidl-parken nästa år, under mars/april, för att det ska byggas på Årstafältet.

Totat planeras det 6 000 nya bostäder, med plats för 15 000 invånare, på fältet.

Tanken är också att det ska bli kaféer, restauranger, butiker och en park, ungefär lika stor som Skansen, på Årstafältet.

I parken ska det finnas bland annat lekplatser, plats för spontanidrott och dammar.

Flera skolor och idrottshallar, förskolor, en fotbollsplan och kontor planeras också.

Hela Årstafältet beräknas vara färdigt 2033.

Visa merVisa mindre