Hundrastgården på Årstafältet är en av de största i staden och lockar besökare från hela södra Stockholm. När det blev känt att rastgården måste maka på sig för att ge plats för nybyggen blev protesterna stora – 866 namn samlades in.

Men nu kan hundägarna andas ut igen. Staden har hittat mark, en stor gräsyta, mellan Lidl och Enskede rackethall i närheten av Årstafältet.

– Det är helt underbart. Det är jätteviktigt att vi får en ny hundrastgård. Det har blivit ännu fler hundar under coronan också, säger Sturebybon Gunilla Hurtig och fortsätter:

– Det är bra att den faktiskt kommer bort från Östberga, ungdomar har stökat där på helger och slängt fimpar som vi behövt städa upp på måndagarna. Placeringen är perfekt, jag är så glad att de lyssnat på oss.

Hennes hund Maskot springer runt på gräsytan vid Lidl, ihop med Björn Nilssons vovve Sammy.

Både Gunilla och Björn berättar att hundrastgården är en stor del av deras sociala liv. De hoppas att det sätts upp en kur, där de kan stå när det regnar, och fikabord även i den nya hundrastgården.– Vi har fört hit det sociala livet i stället för att sitta hemma en kväll och glo på tv, säger Gunilla Hurtig.

De berättar att deras hundar Maskot och Sammy lärt känna varandra väl vid det här laget.

– De är trygga med varandra, även om de inte leker ihop. Maskot kan tigga godis av mig, säger Björn Nilsson.

Passar det alla hundar att vara på en hundrastgård?– Nej, en del klarar inte av att vara med andra hundar. De kan vara blyga i början också. Det här är ett sätt att socialisera dem. Maskot har varit på hundrastgården på Årstafältet nästan hela sitt liv, så det är hans andra hem, säger Gunilla Hurtig.

Pierre Persson är enhetschef inom Enskede/Årsta/Vantörs stadsdelsförvaltning. Han säger att den nya hundrastgården ska stå klar i vår, runt mars månad.

– Vi har jobbat hårt för att leta upp en ny plats. Det känns jättebra att vi kan gå folk till mötes. Hundägare har en viktigt funktion att skapa trygghet i området, säger han.

Läs också: De startar upprop för ny hundrastgård i Söderort