Stammisen-"Bläckan" med Två små svin:s ägare Carl Olofsson och jimmy Nygren. Foto: Jakob Adolfsson

Årstakrogen Två små svin vill lösa rökförbudet med partytält

Jimmy Nygren som driver Två små Svin i Årsta är bekymrad över rökförbudet som införs på alla uteserveringar i sommar. Han har skickat in ett förslag till lösning – men får inget svar.

  • Publicerad 09:28, 10 apr 2019

Jimmy Nygren är en av ägarna till Två små svin, en smörrebrödskrog i Årsta. Han har nyligen skickat in ett förslag till kommunen. Förslaget handlar om hur Två små svins gäster ska kunna röka på ett funktionellt sätt när det nya rökförbudet börjar gälla första juli 2019.

Det innebär att man inte längre får blossa på vissa allmänna platser. Bland annat rör det sig om lekplatser, tågperronger, busshållplatser, idrottsplatser – och uteserveringar.

Jimmy Nygren är bekymrad:

– Vi säljer cigarrer och om du frågar mig är det inte detsamma som cigaretter, luktar inte lika illa med cigarr. Men spelar det ingen roll om det handlar om e-cigg eller cigarrer, samma regler. Det är inte realistiskt att cigarr-klubbar ska kunna ta in alla rökare som lämnar krogen i juli för att kunna röka som vanligt.

Han hoppas få godkänt av kommunen på sitt förslag till lösning.

– Mitt förslag är ett partytält som vi har använt tidigare på en del av uteserveringen. Det skulle vara på samma ställe som vår boulebana. Då skulle det vara en röksektion, som är avskild från matgästerna. Problemet är att myndigheterna inte kan ge ett svar utan säger att ”vi får se hur det blir”, säger Jimmy Nygren.

Jimmy Nygren visar var rökande gäster skulle kunna befinna sig på uteserveringen. Foto: Jakob Adolfsson

Stöldrisk

En ytterligare komplikation som han ser med det nya förbudet är hur mängden springnotor kan öka till följd av bristen på tillsyn.

– Det känns inte särskilt roligt om jag måste be gäster att betala innan de går iväg och röker. Samtidigt som det kanske blir ett måste om gästerna behöver lämna krogen för att röka, säger Jimmy Nygren.

Tror du att krogar och barer kommer att bli tvungna att skaffa ett tillstånd för att vara cigarr-klubbar?

– Nej, det tror jag inte. Däremot tycker jag att det känns osannolikt att poliser ska åka ut efter förbudet har trätt i kraft för att säga till någon att de inte får röka. Ansvaret faller på mig som näringsidkare samtidigt som jag inte kan få ett besked även om jag tror att det löser sig i slutändan.

Fakta

Så ska rökförbudet efterföljas

∗ Eftersom det inte finns tillräckligt många inspektörer för att granska om krögare kontrollerar gästernas rökvanor uppmanas medborgare att ange förbudstrots, sade en anställd vid Länsstyrelsen i en intervju med SVT i mars.

∗ Krögare förväntas att ta bort samtliga askkoppar. Därutöver ska de även säga till gäster som röker även om det sker exempelvis framför lokalen.

∗ Förhoppningen med förbudet enligt en anställd vid länstyrelsen som Mitt i har intervjuat tidigare är att fler ska sluta röka till följd av det blir för ”jobbigt”.

∗ Enligt förbudets regler kan krogägare först få en varning, ett så kallat ”föreläggande”. Om det upprepas utan insats från krogägaren kan denne få ett vite, det vill säga en böter.

Källa: Länsstyrelsen
Visa merVisa mindre