Vinnarna. Här firar Skanskvarnsskolans elever vinsten och Alva Lagerhed håller i pokalen. Foto: Johan Nylund

Årstaeleverna som är bäst i landet på miljö

Elever på Skanskvarnsskolan i Årsta har vunnit en nationell miljötävling. "Det är en jätteglad överraskning och klassen är väldigt uppspelt", säger Lili Kepper, klasslärare för 5B.

  • Publicerad 15:12, 14 maj 2021

Årligen anordnar Natur & Miljöboken, Miljömärkningen Svanen och Håll Sverige Rent en klasstävling. Årets tema var Globala målen 2030, där varje elev skapade en uppfinning eller idé som strävar mot just de målen.

Det vinnande bidraget stod femteklassaren Alva Lagerhed för. Juryn förklarade att Alva har tänkt i flera led i utformandet av ett hållbart samhälle, bland annat inkluderat jämställdhet och god hälsa, men även visat hur fordon färdas genom glastunnlar ovanför marken, samt att garage håller sig under jorden. Det lämnar plats för jordens gräsmattor, träd och växter. 

– Jag ser hennes bidrag som en del av många bra bidrag. Men jag är inte förvånad över att hon vann för att hon inkluderade flera olika hållbara utvecklingar. Årets tema är viktig och behöver uppmärksammas, så det är fantastiskt hur eleverna kunde sätta ord på det här för att arbeta för en klimatförändring, säger Lili Kepper, klasslärare för klass 5B på Skanskvarnskolan.

Pengar till klassresa

Vinsten är 10 000 kronor och det firas med en miljöpoängjakt och sedan bjöds klassen på tårta av jurymedlemmarna.

– I slutet av nästa skolår ska klassen samla in sina vinster och sedan kommer vi att åka på en klassresa eller utflykt som har en koppling till natur och miljö, säger Lili Kepper.