Skogen är väldigt omtyckt av många Årstabor. Foto: Oliver Lindkvist

Årstaborna går samman för att bevara skogen

Förslaget om att det ska byggas 1 000 bostäder i Årstaskogens utkanter har väckt starka reaktioner. På bara några dagar fick nystartade Facebookgruppen ”Bevara Årstaskogen”över 400 medlemmar på Facebook. – Vi tänker bjuda in politikerna till en picknick och visa dem vad det är de vill förstöra, säger Leif Löf.

  • Publicerad 16:22, 15 jun 2017

Som Mitt i har berättat om planeras det mellan 800 och 1000 nya bostäder i gränslandet mellan Årstaskogen och nuvarande bebyggelse. Det innebär att det planerade naturreservatet får något ändrade gränser.

Det här har väckt starka reaktioner. Förra veckan sa Jan Valeskog (S), ordförande i exploateringsnämnden, till Mitt i att utan bostäder blir det inget naturreservat. Något som många Årstabor reagerade på.

Som en reaktion på planerna bildades snabbt Facebookgruppen ”Bevara Årstaskogen”. På bara några dagar fick den över 400 medlemmar.

– Vi kommer att bjuda in politikerna till en picknick där de får se med egna ögon vad de vill bygga bort och vad det får för konsekvenser. Det är så tydlig att de inte vet hur det ser ut. Det här är en skrivbordsprodukt, säger Leif Löf, en sav de som engagerat sig i frågan.

Många Årstabor påpekar att den yta som ska bebyggas är den enda plana marken i skogen. Det är just den mark som de utnyttjar till promenader och picknickar på bergsknallarna med utsikt över Årstaviken och Södermalm. Det som bli kvar är de branta sluttningarna och strandpromenaden.

– Dessutom behöver man fälla 1 000 träd för att bygga de här 1 0000 bostäderna, säger Leif Löf.

”Blir ett mycket svårtillgängligt naturreservat”

Christian Björk är också medlem i gruppen. Han befinner sig i sin kolonistuga i Årstaskogen när vi når honom på telefon.

– Jag tror att skogen var den än ligger i Stockholm är viktig för stockholmarna. Årstaskogen är en fantastisk plats med en påtaglig identitet för både Södermalmsborna och Årstaborna, säger han.

Han påpekar att de branta sluttningarna ansetts otillgängliga under lång tid.

– På 1920-talet fanns planer på att bygga en trädgårdsstad här, precis som i Äppelviken i Bromma. Men man kom fram till att de här sluttningarna var för svårbebyggda. Så var det även när Årsta byggdes på 50-talet. Det blir en väldigt svårtillgänglig del av Årstaskogen som blir naturreservat, säger Christian Björk.

Flera av dem som engagerat sig påpekar att området får tiotusentals nya invånare när Slakthusområdet och Årstafältet är bebyggt och att skogen då kommer att få ännu större betydelse.

– Först byggs det ingenting på årtionden och sedan ska allt göras på väldigt kort tid. Det är klart att det inte blir så kloka beslut, säger Leif Löf.