Varje år delas Beckers konstnärsstipendium ut, för att lyfta och uppmärksamma unga, intressanta konstnärer i Sverige. 2022 går stipendiet till Årstabon Laleh Kazemi Veisari. Det innebär att hon får en egen utställning i Färgfabriken i Liljeholmen under våren – närmare bestämt den 5 februari–27 mars.

Dessutom får hon 200 000 kronor.

– Det var en otroligt fin överraskning och jag är uppriktigt tacksam mot alla som har gjort det möjligt. För mig betyder stipendiet möjligheten att fortsatt fokusera och utveckla mitt konstnärliga arbete, säger Laleh Kazemi Veisari.

Konkret kan pengarna gå till sådant som studiebesök, research, workshops, samarbeten, tillgång till färg, ateljélokal och verkstäder och tid för den konstnärliga processen.

Ger nya perspektiv

I sin motivering lyfter juryn fram att Laleh Kazemi Veisari "i sin ambitiösa strävan att förstå världen lyckas skapa ett mycket varierat visuellt uttryck, som förmedlar nya perspektiv på världen" och att hon "ständigt skiftar fokus mellan den lilla konkreta detaljen och världens oöverskådliga mångfald". Man betonar också att hennes konst har förmågan att göra betraktaren till både "medskapare och upptäckare".

Många metoder

Material och tekniker varierar, berättar 38-åriga Laleh Kazemi Veisari, som tog sin masterexamen i fri konst vid Konstfack 2019.

– Det beror på vad mina frågor, idéer och undersökningar kretsar kring och vilka begränsningar eller möjligheter detta skapar. Vilka material och metoder framkallar och kräver idén? Att lyssna på det. Jag har arbetat med teckning, måleri, skulptur, installation, rörlig bild, ljud, skrivande och text, säger Laleh Kazemi Veisari.