Arkivbild. Bröderna Gustav och Daniel Bäck driver Årsta golf sedan 2007. Foto: Direktpress

Årsta golf om flytten: "Bättre än att inte finnas kvar"

De har runt 200 000 besökare per år. Gustav Bäck som driver Årsta golf tillsammans med sin bror gläds åt att golfen får vara kvar, men hade hellre sett en ny plats på Årstafältet.

  • Publicerad 10:47, 10 jun 2022

Som Mitt i skrev tidigare i veckan har staden hittat en ny plats för Årsta golf som i dag ligger på Årstafältet där tusentals nya bostäder planeras.

Förslaget är platsen mellan Sockenvägen och Bägersta Byväg, intill Enskede rackethall. I många år har ägarna och bröderna Gustav och Daniel Bäck vetat om att de måste flytta golfanläggningen, men länge var det oklart vart.

– Det har varit många turer. Stundtals har det varit nattsvart, så det är klart att det känns bra nu när vi har en chans att rädda golfen. Vi har tio anställda och runt 200 000 besökare per år, säger Gustav Bäck.

Kvar till 2026

Ambitionen är att vara kvar på nuvarande plats tills den nya anläggningen har byggts.

– Vi har fått ett muntligt löfte att vara kvar till 2026, så vi har fyra år på oss att lösa detaljplansfrågan, säger Gustav Bäck.

Den nya anläggningen blir hälften så stor som dagens.

– Vi hade helst varit kvar där vi är och har haft andra förslag på att till exempel få vara i den nya parken på Årstafältet, men vi har inte kommit i mål med det. Det här är mycket bättre än att inte kunna finnas kvar över huvud taget och vi är glada att Anna König Jerlmyr och Karin Ernlund (finansborgarrådet respektive idrottsborgarrådet, reds anm.) har drivit det.

I går, torsdag, fattades ett första formellt beslut om markanvisning för den nya platsen i exploateringsnämnden.

Foto: Mikael Andersson