Gunnar Karlsson, ordförande för Utö företagarförening, Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande och Gustav Hemming (C) skärgårdsregionråd. Foto: Nils Bergmark

Årsta brygga får en ny väntsal

Nu ser det ut som Årsta brygga till slut får sin av många hett efterlängtade väntsal. Detta sedan Haninge kommun nu beslutat om finansieringen.

  • Publicerad 13:40, 28 jun 2021

Frågan om en väntsal har stötts och blötts under lång tid men nu kryper en byggstart allt närmare. 2020 träffade Haninge kommun och Region Stockholm en ny överenskommelse tillsammans med Utö Företagarförening som åtog sig att bygga väntsalen. Och nu har Haninge kommun fattat beslut om finansieringen av projektet.

Klar till hösten

– Framförallt för våra pendlande skärgårdsbor innebär detta en bekvämare vardag och en signal att det görs satsningar här i skärgården, säger kommunstyrelsens ordförande i Haninge Meeri Wasberg i ett pressmeddelande.

Väntsalen beräknas finnas på plats till hösten. Haninge kommun och Region Stockholm delar på kostnaden som beräknas bli 685 000 kronor.

Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Gustav Hemming (C) skärgårdsregionråd och Gunnar Karlsson, ordförande för Utö företagarförening. Foto: Nils Bergmark

Årsta brygga är en viktig knutpunkt mellan fastlandet och Stockholms södra skärgård för både fastboende och besökare. Ungefär 70 000 personer passerar bryggan under ett normalår.

Trafikverket har godkänt placeringen på deras betongkaj, bygglov har nyligen beviljats och Utö Företagarförening har påbörjat projektera bygget.

Mycket efterlängtad

Och även Gunnar Karlsson, ordförande för Utö företagarförening är mycket nöjd med att väntsalen nu slutligen ska byggas.

– Jag har bott här i 21 år, detta är mycket efterlängtat, för besökare och oss skärgårdsbor. Framförallt för personer med hemtjänst och där fastlandstrafiken inte synkar med båttrafiken är väntkuren extra välkommen, säger han i kommunens pressmeddelande.