Nytt kulturcentrum i Stockholm. Foto: Pernilla Fagerström

Årsta blir nytt kulturcentrum

Årsta Folkets hus blir nytt kulturcentrum med teater, debatter och musik när Kulturhuset ska renoveras. Verksamheterna för barn och unga flyttar till det nya Allaktivitetshuset i Östberga.

  • Publicerad 11:10, 29 maj 2018

Kulturhuset Stadsteatern ska renoveras under ett och ett halvt år med start i januari 2019. Under tiden ska kulturen flyttas till andra platser i staden.

Under en presskonferens på tisdagen stod det klart att en stor del av verksamheten flyttas till Årsta Folkets Hus. Årsta torg blir det nya kulturcentrumet med rum för teater, debatter och musik mellan tisdagar och söndagar.

Verksamheter för barn och unga kommer att flytta till det nya Allaktivitetshuset i Östberga, som ska stå klart under hösten.

Dessutom flyttar kulturverksamheter in på Dansens Hus, Folkoperan, Stockholms stadsmission i St Paul på Mariatorget, Teater Giljotin, Centrum för fotografi, Stockholms Dramatiska Högskola, Filminstitutet, Nationalmuseum och Södra Teatern.

Flyttar under fontänen

En annan fastighet som ska utvecklas är den runda fastigheten på Sergels torg – ”Under fontänen”. Fastigheten utvecklas till ett minikulturhus med soppteater, debatter, bibliotek och schackspel.

Den stora scenen hamnar på Dansens hus, där de största uppsättningarna kommer att sättas upp. Teatern kommer också att flyttas till en den oväntade platser – som Nationalmuseum där teatern vill göra uppsättningar som kombinerar konst och scenkonst.

– Jag tänker inte säga mer än så, för att hålla er på halster, säger Sture Carlsson, VD på Kulturhuset Stadsteatern.

Det nya Kulturhuset öppnar hösten 2020.

Texten uppdateras.