Flera hundra personer som hade sökt sig till Medborgarplatsen i lördags för att demonstrera mot den svenska coronastrategin. Det var flera som passade på att höja sin röst i andra frågor också; bland annat syntes plakat med texten "Stoppa 5G" och "Media ljuger för dig".

Fler än åtta personer

Polis var snabbt på plats för att upplösa sammankomsten, eftersom under pandemin inte är tillåtet att samla fler än 8 personer på samma plats.

– Vi var tvungna att upplösa en sammankomst. Detta efter att vi gjort flera försöka att ha dialog med både arrangör och deltagare vilket inte gav önskat resultat, säger Anna Nilsson, kommenderingschef för polisens insats, i en kommentar.

Demonstrationen blev en marsch

Folksamlingen rörde då på sig, från Medis och längs med Götgatan, via Slussen där bråk mellan demonstranter och polis blev mer påtagligt. Bland annat finns det en anmälan om våldsamt upplopp i polisens rapport.

Trots det fortsatte folk marschera ner längs Skeppsbron ner mot Kungsträdgården där man återigen blev en stor folksamling.

Enligt Aftonbladet skadades sex poliser i insatsen som också resulterade i att polisen var tvugna att plocka in ett 50-tal personer.

"Helt oacceptabelt"

Demonstrationen har kritiserats av läkare, politiker och inte minst ordningsmakten: Regionpolischefen i Stockholm, Mats Löving säger att demonstranterna som vägrade skingras trots polisens uppmaningar

– Det är givetvis uppseendeväckande dåligt omdöme och helt oacceptabelt, säger han i ett pressmeddelande.

Arrangören Filip Sjöström riskerar nu böter på 20 000 kronor för brott mot den tillfälliga pandemilagen som gäller sedan 10 januari, enligt Aftonbladet.