Foto: Pekka Pääkkö

Aron minns mordet på klasskamraten i skolan

För 16 år sedan skedde det första mordet på en svensk skola. Aron Wiking satt i sitt klassrum när mordet skedde. – Jag gick ut i korridoren och såg den blodiga kroppen som låg utanför toaletten, säger han.

  • Publicerad 05:00, 29 dec 2017

Den 18 januari 2001 sköts eleven Nicolas till döds på en skoltoalett på Bromma gymnasium. Det var, innan attacken i Trollhättan, det värsta våldsdådet som har inträffat på en svensk skola.

 

Aron Wiking, 36, gick i Nicolas parallellklass 2001 och satt i klassrummet när mordet skedde.

– Jag satt i skolsalen på en lektion och Nicolas storebror började skrika och vi tittade ut. Vi hade klassrummet i samma korridor som toaletten där mordet skedde. Ingen av oss hade hört något skott när vi satt i klassrummet men sedan när jag gick ut i korridoren såg jag den blodiga kroppen som låg utanför toaletten, berättar han.

Aron Wiking gick i parallell-klassen när Nicola mördades på Bromma gymnasium.

Nicola hade skjutits i halsen av 19-årig pojke. Han andades när polisen kom men hade avlidit innan ambulansen hunnit komma fram.

– Jag glömmer aldrig när jag satt vid det stora fönstret ut mot gatan, jag såg han livlösa kropp föras in i ambulansen, säger Aron.

Aron och Nicola lekte tillsammans som barn då båda växte upp i Vällingby. I tonåren hade de glidit ifrån varandra.

Den 13 december i år skedde ett mord på Enskede gårds gymnasium. Det fick Aron att tänka tillbaka på det som hände i Bromma för 16 år sedan.

– Det var fullt med reportrar utanför skolan och vi hade en tyst minut för Nicola dagen efter. Det var väldigt väldigt konstigt. Jag tycker självklart mycket synd om eleverna i Enskede, jag vet ju hur förtvivlad man blir. Man vet ju inte varför det hände, vi elever fick inte veta så mycket. Jag vet fortfarande inte exakt vad som hände.