Aron får berätta om sina äventyr i Sommar

Aron Andersson, bosatt i Viggbyholm, är en av Sveriges mest kända äventyrare. Han klättrar i berg, simmar över hav och åker Vasalopp – trots att han sitter i rullstol. Nu ska han få prata om sin mentala kraft i Sommar i P1.

  • Publicerad 16:25, 15 jun 2017

Under onsdagen blev det officiellt vilka som blir årets sommarvärdar. Ett av namnen var Aron Andersson, äventyrare och föreläsare.

– Det har varit mycket hemlighetsmakeri kring vilka som ska vara värdar. Jag har vetat i några månader och det känns skönt att det är ute nu, säger han.

29-åringen från Viggbyholm har en gedigen lista av strapatser bakom sig. Han blev den första att bestiga Kebnekaise med rullstol, han har simmat över Ålands hav och förra året tog han sig hela vägen till Sydpolen.

Mental styrka

För den typen av äventyr behöver man mental kraft, särskilt med tanke på att han är delvis förlamad från midjan och neråt efter att ha drabbats av cancer som barn.

– Jag älskar den mentala påfrestningen och känna att man klarar av tuffa saker. Jag har gått igenom en hel del bökiga saker i mitt liv, dels cancern jag fick som sjuåring men även andra incidenter som att jag bajsade på mig på Sydpoolen i 27 minusgrader, säger han och skrattar.

Aron Andersson på sin resa till Sydpolen. Foto: Peter Mattson

Under sin resa till Sydpolen fick han tid att tänka på vad han vill berätta, och utan att avslöja för mycket hoppas han att berättelsen om hans liv kan ge kraft åt andra som går igenom prövningar – stora som små.

– Det handlar inte bara om extrema situationer, det kan handla om alltifrån att stå och frysa vid en buss eller tycka att chefen är jobbig. Helt enkelt ta det jag lärt mig och översätta det till sin vardag.

Synts i rutan

Aron Andersson är inte grön när det handlar om att berätta en historia. Han reser land och rike runt och föreläser och han dyker upp titt som tätt i SVT. Men Sommarprogrammet handlar inte bara om att snacka, det ska spelas musik också.

– Jag tror att det viktiga är att först få ner själva texten och sen lägga på musiken. Jag är inte så himla bra på musik men jag kommer ta hjälp av min producent och vi kommer tillsammans hitta låtar som bidrar till min historia och sätter rätt stämning.

Är du ett fan av ”Sommar” själv?

– Ja, det är jag verkligen. Jag lyssnade faktiskt på Sommar i tältet under min resa till Sydpolen.

Vad gillar du att göra i Täby?

– Jag gillar att simma i Rönningesjön och på vintern åker jag gärna skidor i Täbys konstsnöspår.

Fakta

Fyra favoritvärdar i Sommar

Raymond Ahlgren

Johan Olsson

Oskar Kihlborg

Petter Stordalen

Visa merVisa mindre