Arne, 81: ”Kulan gick rakt över frugans fåtölj”

   Natten till den 20 augusti avlossades 10-20 skott på öppen gata i Upplands-Bro. Några gick rakt genom fönstren hemma hos två äldre par. – Hade frugan suttit kvar hade kulan gått 20 centimeter ovanför huvudet, och hade hon rest sig upp hade det gått jävligt illa, berättar Arne, 81.

  • Publicerad 11:22, 29 aug 2019

Kvällen den 19 augusti tillbringade Arne och Gun framför tv:n hemma i lägenheten i centrala Bro.

Vid halv tolv reste sig Gun ur fåtöljen och gick ut i badrummet.

– Jag sa: jag kommer också och lägger mig, jag ska bara kolla sporten, berättar Arne.

Klockan 23.58 kom larmet till polisen. Någonstans i närheten av Bro-skolan avlossade någon mellan 10 och 20 skott. Arne och Gun hade precis gått och lagt sig, och genom de vinklade persiennerna i sovrummets fönster såg de snart ett 20-tal poliser där nere.

Kulan kvar i väggen

En av smällarna hördes dock på närmare håll. När Arne kom ut i vardagsrummet såg han ett stort hål i rutan på det stora fönstret. Mellan två spånplattor i väggen mitt emot, strax ovanför Guns fåtölj, sitter kulan fortfarande kvar.

– Hade frugan suttit kvar hade den gått 20 centimeter ovanför huvudet, och hade hon rest sig upp hade det gått jävligt illa, säger Arne.

Foto: Pekka Pääkkö

Än så länge har ingen gripits efter skottlossningen. Polisen har hållit ett 50-tal förhör och väntar nu på resultaten från den tekniska undersökningen.

Lokaltidningen Mitt i har även varit i kontakt med de boende i den andra lägenheten som besköts – också de ett äldre par. Och polisen är säkra på att ingen av dessa var den egentliga måltavlan.

– Det är bara att titta på vem det är som bor i lägenheterna och så förstår du ganska snart att de inte har någon som skulle skjuta dem, sa förundersökningsledaren Mats Baakki till Mitt i på onsdagen.

Du förstår ganska snart att de inte har någon som skulle skjuta dem

Kör på som vanligt

Arne är också förväntansfull. Inte bara inför vad polisutredningen kan ge – både han och Gun ser fram emot att glasmästaren ska sätta in ett nytt fönster hos dem.

– Det tar 14 dagar, men nu är det i alla fall varmt ute. När de kastade in ett askfat genom fönstret här för två år sedan var det 25 minus.

Hur mår ni efter allt det här?

– Visst är det obehagligt men det är som det är. Vi tar det ganska lugnt och kör på som vanligt, säger Arne.