Max Mannerberth. Foto: Jonas Månsson

Armbanden gör succé

Eleverna på Ekebyhovs särskola vill åka till Liseberg. Deras insamling till klassresan blev dock en större succé än de kunde föreställa sig.

  • Publicerad 06:15, 20 sep 2019

Min roll är att berätta hur vi gör allting, det är roligt

I juni gjorde Ekebyhovs särskoleelever ett besök på Gröna Lund. För att kunna åka dit samlade de in pengar genom att sälja kakor. De fick direkt mer­smak på nöjesfält och karuseller. Nästa år är målet Liseberg. Bara att sälja ännu fler kakor. Nja, den här gången tog insamlingen en helt annan riktning.

– Vi har jobbat med olika projekt i skolan och började prata om hur man kan tjäna pengar. I samband med det väcktes diskussioner om varför eleverna egentligen går på särskolan och vad det innebär att ha en intellektuell funktionsnedsättning, säger Denice Sverla, klasslärare på särskolan.

De kom in på de välkända ”fuck cancer”-armbanden och vips hade de skapat ett eget armband – #uniq.  

– Temat är ”värdefull” och vi landade i namnet ”uniq”, att man är unik oavsett IQ.

Armbanden började pärlas förra måndagen och enbart under förra veckan sålde de över hundra armband och samlade in över 10 000 kronor. Eleverna får in omkring 15 beställningar per dag.

– De sköter allt själva. Från produktion, att bestämma designen på armbanden, att pärla dem till att sköta en excel-fil med budget. Vi vuxna hjälper till med lite struktur, annars sköter de allt helt själva, säger Denice Sverla.

– De är tio elever med olika förutsättningar, men alla har fått en uppgift som passar just dem. Det har blivit otroligt stärkande och givande för våra elever.

Projektet har både en Facebook-sida och en blogg. Det har även integrerats i skolämnen som matematik, svenska och estetisk verksamhet.

– Min roll är att berätta hur vi gör allting, det är roligt, säger Max Mannerberth, PR-ansvarig.

Eleverna behöver 30 000 kronor, så att nå målet ser inte ut att vara något problem. Överskottet skänks till Arvsfonden.

Så förändras livet efter två sprutor

Nyheter Lättare vardag för Kullens äldre Vaccineringen är avklarad på Kullens äldreboende. Efter dubbla sprutor kan vardagen sakta börja bli lite mer normal för några av Mälaröarnas äldsta.tisdag 20/4 13:01

Mälarscouterna lovar valborgsfirande även i år

Nyheter Coronavirus biter föga på kåren Antalet medlemmar i scouterna ökar i hela Sverige. Så även hos Mälarscouterna, som till valborg satsar på både brasa och kör.fredag 16/4 16:38

Konkurrensen om kunderna hårdnar vid Bromma Blocks

Nyheter Stormarknad först ut i nya kvarteret Ica Maxi har öppnat i Bromma Blocks nya kvarter och Coop får plötsligt konkurrens. Men kunderna anser att tillskottet behövs.torsdag 18/3 11:40