Arlandastad Group AB förvärvar 4,84 miljoner kvm mark tillsammans med Nyköpings kommun. Alltså drygt 660 fotbollsplaner.

– Det här projektet passar oss perfekt, det har samma potential som vårt projekt i Arlandastad. Nyköping har ett mycket attraktivt läge med närheten till Stockholm, E4:an, Östersjöns djupaste hamn i Oxelösund, den planerade järnvägen Ostlänken och inte minst en flygplats med utländska destinationer, säger Dieter Sand VD och Koncernchef, Arlandastad Group i ett pressmeddelande.

Priset för marken och flygplatsen är 117 miljoner kronor varav 29 miljoner kronor betalas kontant. Resterande del betalas genom att Arlanda Group AB övertar Skavsta flygplats skulder.

Stockholm Skavsta Flygplats är Sveriges fjärde största flygplats sett till antal resenärer. Flygplatsen är viktig för regionens näringsliv och besöksnäring. De nya ägarna kommer lägga fokus på att återupprätta lönsamheten.

Nyköpings kommun äger fortsatt 9,9 % av bolaget och arbetar för närvarande med de nya nya detaljplanerna.

– Vi ser att Skavsta i och med detta kan ta en tydligare roll i det nationella flygplatssystemet samtidigt som flygplatsen får en ägare som är expert på fastighetsutveckling och som har mycket bra möjligheter att skapa en lönsam flygplats, säger Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande i Nyköping.

En yta på ungefär 100 hektar ska blir en solcellspark. Det blir en av de största parkerna i Sverige. Kapaciteten landar på nästan 100 MWh och solcellsparken kommer bidra till energiförsörjningen för Nyköpings kommun.