Dieter Sand och Cédric Fechter signerar avtalet. Foto: Pressbild

Arlandastad köper Skavsta flygplats

Arlandastad Group AB köper drygt 90 procent i Stockholm Skavsta Flygplats AB. Tillsammans med Nyköpings kommun ska de utveckla en företagspark, logistik och solcellspark.

  • Publicerad 11:40, 22 mar 2022

Arlandastad Group AB förvärvar 4,84 miljoner kvm mark tillsammans med Nyköpings kommun. Alltså drygt 660 fotbollsplaner.

– Det här projektet passar oss perfekt, det har samma potential som vårt projekt i Arlandastad. Nyköping har ett mycket attraktivt läge med närheten till Stockholm, E4:an, Östersjöns djupaste hamn i Oxelösund, den planerade järnvägen Ostlänken och inte minst en flygplats med utländska destinationer, säger Dieter Sand VD och Koncernchef, Arlandastad Group i ett pressmeddelande.

Priset för marken och flygplatsen är 117 miljoner kronor varav 29 miljoner kronor betalas kontant. Resterande del betalas genom att Arlanda Group AB övertar Skavsta flygplats skulder.

Stockholm Skavsta Flygplats är Sveriges fjärde största flygplats sett till antal resenärer. Flygplatsen är viktig för regionens näringsliv och besöksnäring. De nya ägarna kommer lägga fokus på att återupprätta lönsamheten.

Nyköpings kommun äger fortsatt 9,9 % av bolaget och arbetar för närvarande med de nya nya detaljplanerna.

– Vi ser att Skavsta i och med detta kan ta en tydligare roll i det nationella flygplatssystemet samtidigt som flygplatsen får en ägare som är expert på fastighetsutveckling och som har mycket bra möjligheter att skapa en lönsam flygplats, säger Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande i Nyköping.

En yta på ungefär 100 hektar ska blir en solcellspark. Det blir en av de största parkerna i Sverige. Kapaciteten landar på nästan 100 MWh och solcellsparken kommer bidra till energiförsörjningen för Nyköpings kommun. 

Få förskolelärare har examen

Nyheter För få utbildade förskollärare. Svårt att följa läroplanen. För mycket administration och kringarbete. Ny rapport från Lärarförbundet visar på stora problem i förskolan.onsdag 18/5 13:41

Brobygget tar plats på Valsta torg

Nyheter Folkliv. Ska bidra till ökad trygghet och delaktighet i området Under helgerna kan man prova på gratis sport- och fritidsaktiviteter utomhus på Valsta torg. Utrustning lånas hos Fritidsbanken och Brobyggets ledare hjälper till på plats.tisdag 17/5 16:50

Skottlossning mot bil i Valsta

Nyheter Flera personer i bilen men ingen blev skadad Under torsdagskvällen besköts en bil i Valsta. Flera personer fanns i bilen men ingen blev skadad.fredag 13/5 11:30